Zdravje

Iščejo zdrave obiskovalce koncertov za koronavirusni preizkus

Nemški raziskovalci iščejo 4000 prostovoljcev, ki bi se udeležili koncerta in jim pomagali oceniti stopnjo grožnje za širjenje okužbe s koronavirusom. Vsi sodelujoči bi morali predložiti dokazilo, da niso okuženi s koronavirusom, poroča portal Deutsche Welle.

Na spletni strani so raziskovalci z univerzitetne klinike Halle opozorili pred nevarnostmi pandemije covida-19, obenem pa dodali, da prepoved večjih dogodkov vpliva na številne športnike in kulturnike, ki so finančno odvisni od občinstva. Zato upajo, da bodo zbrali 4000 ljudi, ki bi se 22. avgusta v Leipzigu udeležili koncerta nemškega pevca Tima Bendzka.

Pogoj je, da so stari med 18 in 50 let ter da bodo pred koncertom negativni na koronavirus. Na koncertu bi vsem obiskovalcem dali zaščitne maske ffp2, da bi zmanjšali možnost širjenja okužbe ter fluorescentno razkužilo. Slednje bi zaščitilo obiskovalce, raziskovalcem pa omogočilo, da sledijo površinam, ki se jih obiskovalci največkrat dotaknejo. Vsi obiskovalci bodo imeli tudi napravo, ki bo sledila gibanju ter razdalji, ki jo imajo do drugih obiskovalcev.

Največji izziv bo evalvacija podatkov, je povedal vodja projekta Stefan Moritz. Slediti bodo morali namreč kontaktom vseh udeležencev v premeru 30 metrov vsakih pet sekund, je pojasnil.

Obiskovalci koncerta bodo morali čez tri možne scenarije. Po prvem nihče ne bo upošteval varnostne razdalje, po drugem bodo upoštevali ukrepe in dovolili obiskovalcem le počasen vstop na prizorišče, po tretjem pa bodo sedeli na priporočljivi varnostni razdalji. Na ta način upajo, da bodo lahko prišli do matematičnega modela, ki bo pomagal pri preprečevanju širjenja okužbe na večjih dogodkih.

 

 

 STA
Pexels
ikona snemalec Tim Bendzko

Sorodni članki

Back to top button