Kulsko

Za varno in dostojno življenje po koncu študija

Študenti zahtevamo spremembe!

V ŠOS so primerjali današnje zahteve študentov s tistimi iz leta 1968 in ugotovili, da je stanje danes zelo podobno.

Zato so na okrogli mizi znova izpostavili izobraževanje za vse, tudi revnih otrok ne le bogatih, enakopravno sodelovanje v univerzitetni samoupravi in spremembe, ki bodo prinesle dostojno delo za mlade tudi po koncu študija.

Okrogla miza S*anje študentov je potekala v študentskem naselju Rožna dolina, kjer so pred 50 leti slovenski študenti demonstrirali in vzpostavili dokument zahtev o aktualnih družbenih vprašanjih. Hkrati so obeležili tudi mednarodni dan študentov, ko se spominjamo grozljivih dogodkov iz leta 1939 v Pragi, 1973 v Atenah, 1989 na Češkoslovaškem ter mnogih drugih študentskih prizadevanj za demokratično družbo.

Predsednik ŠOS Jaka Trilar je po primerjavi študentskih zahtev leta 1968 in danes opozoril, da se morajo izobraževati tudi otroci revnih, in ne le bogatih družin. Omenil je 125 evrov državne štipendije, ki jo prejema le petina slovenskih študentov, medtem ko stroški študenta znašajo preko 500 evrov.

Spomnil je na financiranje izobraževanja, ki je pod evropskim povprečjem, kar po njegovem mnenju povzroča nazadovanje družbe. »Študenti zahtevamo, da se v visokem šolstvu preprečijo anomalije in številne afere z izplačili dodatkov oziroma nepoštene bogatitve, prav tako se želimo vključiti in enakopravno sodelovati v univerzitetni samoupravi, kot tudi na državni ravni,« je med drugim dejal Trilar.

S*anje študentov je okrogla miza, ki se je odvila v študentskem naselju v Ljubljani.

Na okrogli mizi so izpostavili študentske domove, ki so nujni za uspešen študij. A tudi danes ostane marsikateri študent brez sobe v študentskem domu, kar je velik problem predvsem na Primorskem, so ocenili in opozorili, da se je stanje še poslabšalo z nekontroliranim oddajanjem sob turistom.

Na to je opozorila tudi predsednica Študentskega sveta stanovalcev Sanja Mikac, ki je povedala, da se je letos zaradi tega trend obrnil in da je v Ljubljani večje povpraševanje po študentskih sobah, za kar je kriv porast cen podnajmniških stanovanj in oddajanje v turistične namene.

Poleg tega želijo mladi svoje znanje tako kot študenti pred 50 leti uporabiti doma. Mladi se soočajo s težavami pri prvi zaposlitvi, tudi zaradi prekarizacije, globalnih sprememb na trgu dela, klientelizma. »Nikomur ni v interesu, da to stanje ostaja nespremenjeno. Zato zahtevamo spremembe, ki bodo prinesle varno in dostojno delo za mlade tudi po koncu študija,« je še dejal Trilar in dodal, da vlado resno opozarjajo, da ne bodo stali križem rok, če se bo varčevanje nadaljevalo pri štipendijah oz. na študentskih plečih.

Nekdanji predsednik državnega zbora in novinar Radia Študent iz leta 1968 Pavel Gantar je dejal, da je primerjavo s tedanjim časom težko postaviti. »Danes smo soočeni s problemom, ki ga mi tedaj nismo imeli. To je, da se po koncu študija začne resničen boj za solidno zaposlitev, po možnosti trajno. Čeprav smo morda študirali v slabših okoliščinah, kar zadeva materialni status, so se službe in delo tako rekoč ponujale kar same od sebe. V tem je danes velika razlika. Druga velika razlika je v tem, da smo bili vendarle omejeni znotraj našega sveta, Slovenije oz. Jugoslavije, medtem ko so danes dosti bolj odprti in iščejo svoje priložnosti tudi v tujini,« je pojasnil. Dodal je, da je bil razlog za demonstracije 1968 prav problematika študentskih domov oz. sob, iz katerih so se morali študenti poleti izseliti, da bi jih oddajali drugim.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button