GlasbaKulskoKulturaScenaZabava

2023 prineslo kronanje, evrovizijski vihar in otvoritvene spektakle

Leto 2023 je postreglo z enkratnimi dogodki, ki smo jih številni Zemljani doživeli prvič. Slovenci smo lahko vzdihovali ob fenomenalnih otvoritvenih slovesnostih, ki jih je gostila naša država in slavili jubilejno obletnico glasbe, ki je zrasla na naših tleh. Študentje pa smo potočili tudi kakšno solzico, ko nam je vreme junija odplaknilo Lampiončke.

Leto 2023 je bilo leto, ki se je po gregorijanskem koledarju začelo na nedeljo.

Generalna skupščina Združenih narodov je leto 2023 razglasila za mednarodno leto dialoga kot jamstva miru. Vlada Republike Slovenije pa je preteklo leto razglasila za leto Karla Destovnika – Kajuha v poklon pesnikovi ustvarjalnosti in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev.

Po svetu so odmevali edinstveni dogodki kot je kronanje angleškega kralja. Pop zvezdnice so podirale rekorde v osvajanju nagrad in zaslužkih. Rekorde so podirali tudi novi filmi.

Tudi Slovenci nismo zaostajali v edinstvenih dosežkih. Joker Out so poskrbeli za pravcati evropski vihar, obeležili pa smo 70. let narodno-zabavne glasbe.

Angleži imajo novega kralja, Danci se poslavljajo od stare kraljice

Po smrti kraljice Elizabete II. so angleži v začetku maja dočakali kronanje novega kralja. Po protokolarni proceduri je angleški prestol zasedel kralj Karl III., ob strani pa mu do njegove smrti stoji kraljica soproga Camila.

Če so Angleži v prvi polovici leta dočakali novega kralja, so se v novoletnem voščilu Danci poslovili od svoje stare kraljice Margarete. Danska se v novem letu torej pripravlja na novo obdobje monarhije – vladanje kralja Frederika. 

kraljica elizabeta ii.
Leta 2022 je padel Londonski most, v letu 2023 so Angleži kronali novega kralja.

Joker Out razburkali Evropo in Slovenijo popeljali v finale Evrovizije

Vsako leto znova se poigravamo z mislijo: Evrovizija da / Evrovizija ne? In vedno znova se, kljub ne najbolj bleščečim uspehom v zadnjih letih, odločimo za Evrovizija da. Za letošnji evrovizijski nastop smo za svoje predstavnike izbrali mlado, a uveljavljeno skupino Joker Out, ki so Slovenijo v Liverpoolu zastopali s skladbo Carpe Diem.

Jokerji so že pred pričetkom največjega glasbenega festivala na svetu poskrbeli za pravo Jokermanijo po celotni Evropi. Na Evroviziji so jih glasovi občinstva ponesli v finale, kjer so fantje dosegli 21. mesto. Neusmiljeno pa po Evropi vihrajo tudi po velikem uspehu.

carpe diem, joker out
Joker Out so poskrbeli za evrovizijski vihar.

Slovenija pripravila otvoritvene spektakle

Če se je do letos zdelo, da se v Sloveniji v pripravi spektaklov ne moremo kosati z ostalimi svetovnimi državami, je leto 2023 pokazalo prav nasprotno. Začetek leta nam je postregel s čutno otvoritveno slovesnostjo nordijskega svetovnega prvenstva. Svoje so k popolnemu večeru pristavili Avseniki in DJ Umek, nepozabna pa je zagotovo bila priredba Laibacha, ki so poskrbeli, da je ob izvedbi skladbe Oj, Triglav, moj dom, pritekla nemalokatera solza.

In če je bila nepozabna otvoritev nordijskega svetovnega prvenstva, za njo ni čisto nič zaostajala otvoritvena slovesnost OFEM-a, ki ga je gostil Maribor. Mesto se je v pripravah na največji športni dogodek in otvoritveno doživetje odelo v tančico skrivnosti in tako stopnjevalo pričakovanje do največjega dogodka. Ljudski vrt nam je postregel z največjimi slovenskimi glasbeniki in na odru združil vse tisto, kar predstavlja Slovenijo.

OFEM, festival, šport, mladi
OFEM in svetovno prvenstvo v Planici sta prinesla nepozabne otvoritvene slovesnosti.

Praznovali glasbo, ki je zrasla iz naše zemlje

Leto 2023 je za Slovence minilo tudi v znamenju praznovanja narodno-zabavne glasbe. V preteklem letu smo namreč obeleževali 70. obletnico narodno-zabavne glasbe, kot jo poznamo danes. Za začetnike naše glasbe velja Ansambel bratov Avsenik, ki je glasbo in ime naše države ponesel po svetu. Praznovanja ob jubileju so skozi vse leto potekala po celotni državi. Narodno-zabavna glasba je bila nit marsikatere prireditve in dogodka.

Narodno-zabavna glasba, Avseniki, 70
Narodno-zabavna glasba je v preteklem letu praznovala 70. jubilej.

Rekordi pop zvezdnic in novih filmov

Največje pop ime preteklega leta je brez dvoma Taylor Swift. Ameriška zvezdnica je podirala rekord za rekordom. Uspeva ji najbolje plačana svetovna turneja v zgodovini. Postala je prva ženska, ki ima na glasbenih lestvicah med prvih 10 kar 4 svoje albume.

Filma, ki sta zaznamovala letošnje leto sta bila zagotovo Barbie in Oppenhaimer. Popolnoma drugačna žanra in retrospektivi, pa vsak film zase izjemno uspešen. Barbie film je postal celo najbolj dobičkonosen film v zgodovini, ki ga je režirala ženska.

taylor swift
Taylor Swift je v letu 2023 podirala rekorde.

Če je poletje minilo v znamenju neusmiljene narave in največje naravne katastrofe v zgodovini države, se tudi začelo ni nič drugače. Ko je bilo že vse pripravljeno, so bili organizatorji zaradi preobilice dežja primorani Lampiončke odpovedati. Izgleda, da bomo morali počakati na letošnje Lampiončke.

Rebeka MIKŠA
Arhiv DOSTOP.si

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button