Recenzije

Barbie: film, ki so ga ustvarile ženske kot darilo za ženske

Film, ki je sprožil plaz odraslih žensk, da so se znova navdušile nad barbikami. Film, ki je dosegel milijardo dolarjev v kinematografih. Film za ženske - od žensk.

Film Barbie je uradno prestopil milijardno mejo dolarjev v kinematografih in se še vedno ne ustavlja. Ko kupiš karte, lahko zagledaš vrsto deklet in žensk, oblečenih v roza, in točno veš, kateri film so se odpravile gledat. Nihče od nas pa ni mogel, kljub obilici spoilerjev na internetu, predvidevati, kaj ga čaka. Niti blizu.

Rožnati del Barbenheimerja

Barbieland je dežela, kjer ni vode, vsi hodijo po prstkih in ženske zavzemajo vodilne položaje. Ken pa je samo Ken. Toliko nam je bilo jasno, ko smo vstopili v dvorano in se prvih dvajset minut od srca nasmejali. Ryan Gosling je bil namreč rojen za vlogo Kena in nihče me ne more prepričati, da to ni bil njegov najboljši nastop do sedaj. No, kaj kmalu pa Barbie začne razmišljati o smrti in s Kenom odpotujeta v resnični svet, da bi to popravila.

In tukaj beseda Barbenheimer dobi svoj pomen. Če je bil kdo na začetku poletja prepričan, da bo v tem duetu Oppenheimer glavni filozofski film, se je prekleto zmotil. Barbie in Ken se namreč soočita s konceptom, ki v Barbielandu ne obstaja: patriarhatom (in ne, ta nima veze s konji). In od tukaj gredo stvari samo navzdol. Ampak, brez spoilerjev.

Vsi smo Kenough

In od trenutka, ko Barbie stopi v resničen svet, film začne sijati v popolnoma novi luči in mamice se zavejo, da film govori o njih in ne njihovih otrocih. Uporabiti besedo feminizem se zdi skorajda že brezpredmetno, saj globina filma dosega nekje tam preko, v neke delčke našega otroštva, ki smo jih vse morale potisniti na stran, ker je “bil že čas, da odrastemo”.

Ker je film predvsem narejen za ženske in se spopada z njihovimi težavami, se zdaj dotaknimo še dela, ki je narejen za vse fante, ki so svoje punce spremljali na ogled filma. Ker si zgodba namreč vzame tudi čas, da vsem moškim da vedeti, kako neumne so njihove ideje o tem, kaj je pravzaprav uspeh in kako si pravzaprav sami ustvarjajo standarde, ki jih nato ne morejo doseči. In za to krivijo ženske. Fantje, ste Kenough takšni, kot ste.

In zdaj čuti

Zdaj pa nazaj k nam ženskam. Včasih se nam zdi, da je breme celotnega sveta na naših plečih in ne glede na to, kaj storimo, nikoli ne bo dovolj. To nas učijo že od majhnih nog in film se tega ne pozabi dotakniti. Ne pozabi pa se dotakniti tudi tega, da si moramo dovoliti vzpone in padce in da ne smemo od sebe pričakovati popolnosti. Predvsem pa, da moramo svojo vrednost in lepoto najti v sebi in ne pri drugih ljudeh. Greta nas vljudno opomni, da nismo nikoli prestare, da bi posegle po barbikah. Dekleta, tudi me smo Kenough.

Na kratko: Barbie je film, ki ljudem naredi eno veliko uslugo. Je res potovanje, ki ga je težko zajeti v eni sami recenziji in ki bi ga vsak moral doživeti sam. In ne se bati jokati! Jaz sem se vsaj trikrat.

IMDB ocena: 7.4/10
Moja ocena: 9.5/10

Marina BAJIĆ
Cineplexx Slovenija

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button