KulturaRecenzije

Film: Stan in Olio [RECENZIJA]

Stan in Olio (Stan & Ollie) ali kako posneti hommage zvezdam komedije

Stan Laurel in Oliver Hardy sta bila komični duo, ki je s svojimi filmi raziskoval nova področja komedije v času zgodnje zlate dobe Hollywooda. Njuni personi pompoznega Hardyja in naivnega Laurela v filmu Stan in Olio stopita v ozadje. Odkrije pa se platno za katerim se skrivata dejanski osebnosti igralcev.

Film gledalca popelje v privatni svet priljubljenih komikov na njuni zadnji turneji po Veliki Britaniji iz konca petdesetih let. Z njo sta želela nabrati denar za snemanje parodije Robina Hooda, ki žal nikoli ni bil izveden. Dejanska igralca v času svoje največje slave v tridesetih letih nista preživljala veliko časa skupaj. Američan Hardy je užival v sadovih slave in se utapljal v prestižu Hollywooda. Anglež Laurel pa je v samoti popival ob nenehnem ustvarjanju. V ta svet nam režiser Jon S. Baird ne da vpogleda, ampak se fokusira na čas, ko njuno prijateljstvo zares zacveti. Čas ko spoznata, da sta iz sodelavcev prerasla v iskrena prijatelja, kljub preteklim zameram.

Pojdi v kino in si oglej film Stan in Olio.

Kot da bi dejanska Laurel in Hardey iz črno-belih filmov stopila na barvno platno

Biografska drama je v britanska kina prišla že lani decembra in požela velik uspeh. Razumljivo, saj duh Stana in Olia veliko pomeni nostalgični publiki, ki se ju še spomni iz malih ekranov. Na našem obočju, pa se verjetno z njima prvič srečujemo šele preko tega filma. A nič za to! Tudi brez kakršnega koli predznanja, film očara s svojo pristnostjo in toplino. S vseobsegajočim šarmom. Neverjetna je predvsem igra glavnih igralcev. Steve Coogan igra deloholika Stana Laurela,  John C. Reilly, pod ogromno prostetike, pa je v vlogi veliko srčnega Oliverja Hardyja. Igralca sta naštudirala male manirizme in značaj tako upodobljenčeve odrske persone kot tudi privatne osebnosti. Likov nista zgolj zaigrala, ampak ju ponovno oživela.

Brez velikopoteznih elementov, ki smo jih navajeni sicer, bi film znal razočarati današnjo publiko. Tudi predstavljen humor, ni več to kar bi danes imeli za smešno. A prek njega zares izkusimo kakšna mojstra slapstike in karakterne igre sta bila Stan in Olio. Zgodba nas ne poskuša šokirati in bombardirati iz vsake strani. Ponudi nam realistični prikaz odnosov, ki se krhajo, celijo in prerastejo v močno vez zvestobe. Gre za zgodbo dveh umetnikov in kako sta ustvarjala za tisti čas revolucionaren material. In tako kot je uspelo njima preko odrov in platen izvabljati smeh iz zahtevne publike, tudi biografiji uspe ujeti kanček magije starega Hollywooda.

 

ikona pisec Deja BEČAJ
ikona fotograf Sony Pictures Entertainment Inc.
ikona snemalec Cinemaniagroup

Sorodni članki

Back to top button