PrehranaSpekter

Recepti: Od buče do kostanja

Na Starem mostu že pečejo kostanje, medtem ko v trgovinah in na vrtovih že dober mesec videvamo jedilne buče, ki jih najpogosteje jemo v kremni juhi.

Res je odlična, ampak zakaj bi ostali pri predjedi, če pa lahko pripravite buče na toliko različnih načinov? Organizirajte znance, prijatelje in družino, da vam bodo nalupili nekaj kuhanih ali pečenih kostanjev, vi pa zasedite kuhinjo in se lotite Spektrovega jesenskega jedilnika.

Če ste bolj lene sorte (kot avtorica tega članka), pa lahko pečene in olupljene kostanje kupite kar v trgovini.

Bučne palačinke

Pravi jesenski zajtrk.

  • 100 g navadnega jogurta
  • 100 g dobro pretlačene kuhane oranžne buče
  • 1 jajce
  • 50 ml olivnega olja
  • 1 žlička cimeta
  • 25 g sladkorja
  • 60 g bele moke
  • 60 g polnozrnate moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • ščepec soli, maslo (za peko palačink)
  • med ali kateri drug dodatek za postrežbo

recepti, kostanj, Spekter, buča, buče, Kostanji, Bučne palačinke, Kostanjeva krema,

V skledi z metlico dobro premešamo jogurt, pretlačeno bučo, jajce, olje, sol, sladkor in cimet. Obe vrsti moke, pecilni prašek in sodo bikarbono presejemo k mokrim sestavinam. Narahlo premešamo. Nič ni hudega, če bo ostalo nekaj grudic. Prav to je namreč skrivnost popolnih puhastih palačink.

Segrejemo ponev na srednjo temperaturo in jo namažemo z maslom. Ko se maslo stopi in ponev segreje, vanjo z žlico previdno polagamo majhne kupčke mase. Palačinke pečemo počasi in jih med peko ne premikamo. Ko ob strani vidimo mehurčke, jih lahko obrnemo (najlažje z nožem za mazanje ali pa z vilicami) in pečemo še kakšno minuto ali dve na drugi strani. Obarvati se morajo zlato rjavo. Položimo jih eno na drugo na krožnik, v ponev dodamo nov košček masla in pečemo tako dolgo, dokler ne porabimo vse mase. Postrežemo s koščkom masla in malo medu.

Kuskus s pečeno bučo

Hitro in izjemno okusno kosilo ali večerja.

Za 2 osebi:
  • ½ buče maslenke
  • 1 večji paradižnik
  • 1 manjša čebula
  • 1/4 žličke kumine
  • ¼ žličke dimljene paprike
  • 3 žlice olivnega olja
  • čili v prahu po okusu
  • sol po okusu
  • 1 skodelica kuskusa
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica sesekljanega drobnjaka

recepti, kostanj, Spekter, buča, buče, Kostanji, Bučne palačinke, Kostanjeva krema,

Bučo prepolovimo, odstranimo semena in jo olupimo. Narežemo jo na 2 centimetra velike kose in jih zložimo na pekač. Čebulo olupimo in narežemo na večje krhlje. Paradižnik narežemo na enako velike kose, kot smo narezali bučo. Začinimo, dodamo olje in dobro premešamo. Razporedimo na pekač in pečemo 30 minut na 200 stopinjah Celzija.

Zavremo približno 1 ½ skodelice vode in jo prelijemo čez kuskus, ki smo mu dodali drobnjak, maslo in ščepec soli. Gladina vode naj bo približno pol centimetra nad kuskusom. Pokrijemo s krožnikom in pustimo pet minut, da se napne. Ko je buča pečena, dodamo kuskus in premešamo. Po želji postrežemo z grškim jogurtom.

Bučni sirup za napitke

Vsestranski recept, zelo primeren za jesenske napitke.

  • približno 600 gramov buče (maslenka, hokaido)
  • 10 datljev, namočenih v 1 dcl vrele vode
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička ingverja
  • 1 žlička kardamoma
  • ½ žličke muškatnega oreščka

Bučo olupimo, odstranimo koščice in narežemo na 1 centimeter velike kose. Dodamo začimbe. Datlje z vodo zmeljemo v gladko kašo. Datljevo kašo prilijemo k buči in dobro premešamo. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 30 do 40 minut v ogreti pečici na 220 stopinj Celzija. Buča je pripravljena, ko jo lahko zlahka pretlačimo z vilicami. Vse skupaj vržemo v multipraktik ali naredimo pire kar s paličnim mešalnikom, dokler ne dobimo gladke zmesi. Po potrebi dolijemo malo vode, da multipraktiku olajšamo delo. Shranimo v sterilnih kozarcih in porabimo v roku 1 tedna. Lahko pa sirup zamrznemo tudi v modelčkih za led.

Sirup je odličen v smutiju z mlekom, banano in vaniljevim sladkorjem. Postrežemo pa ga lahko tudi kot »pumpkin pie latte«. 3 žlice bučnega pripravka damo v kavo in dolijemo mleko po okusu. Na vrh naribamo še malo muškatnega oreščka – božansko!

Kostanji v smetanovi omaki z gorgonzolo

Presenetljivo dobra kombinacija sladkih kostanjev, slane gorgonzole in kremaste smetane.

Za 4 osebe:
  • 2 decilitra sladke smetane
  • 50 gramov gorgonzole ali drugega sira
  • sol po okusu
  • 1 večja pest olupljenih kuhanih ali pečenih kostanjev
  • 1 žlica drobnjaka
  • 400 gramov širokih rezancev

recepti, kostanj, Spekter, buča, buče, Kostanji, Bučne palačinke, Kostanjeva krema,

Testenine skuhamo v slanem kropu po navodilih proizvajalca. Smetano segrejemo do vretja in nadrobimo gorgonzolo. Poskusimo in po potrebi dosolimo. Kostanje z roko nadrobimo v omako. Počasi kuhamo na nizki temperaturi, da se omaka nekoliko zgosti. Kuhane testenine s kleščami previdno položimo v omako in premešamo. Po potrebi dodamo malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Tik pred postrežbo sesekljamo drobnjak in ga posujemo kot dekoracijo. Postrežemo vroče.

Jesenska solata s kostanjem

Dnevna doza vitaminov, začinjena z odličnim prelivom in dodatkom kostanjev.

Za eno osebo:
  • 2 večji pesti kodrolistnega ohrovta
  • ½ jabolka
  • 1 žlica gorgonzole
  • 1 vejica svežega brokolija
  • 10 kuhanih ali pečenih olupljenih kostanjev
  • Po želji: pečena slanina ali korenček
  • Jogurtov preliv:
  • 2 žlici grškega jogurta
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlica kisa
  • sol po okusu

Kodrolistni ohrovt operemo in narežemo na manjše delčke. Jabolko na tanko narežemo. Gorgonzolo nadrobimo. Brokoli narežemo na manjše cvetove. Spečemo slanino ali na tanko narezan korenček. Na krožnik položimo kodrolistni ohrovt in druge sestavine. Vse sestavine za preliv dobro premešamo in tik pred postrežbo prelijemo preko pripravljene solate.

Vsestranski bučni ragu (omaka za lazanjo, testenine, njoke …)

Ta recept za bučno omako je eden izmed boljših, še posebej zato, ker je tako vsestranski. Pripravite naslednjič bučno lazanjo namesto navadne mesne in impresionirajte sostanovalce ali družino. Če pa se vam ne da delati bešamela in zlagati lističev, pa pripravite omako za testenine, njoke …

Za 4 osebe:
  • 6 manjših čebul
  • 2 korenčka
  • 4 rdeče paprike
  • 1 manjša oranžno bučo (hokaido ali maslenka)
  • 1 žlička dimljene paprike
  • ščepec cimeta
  • ščepec kumine
  • 1 lovorjev list
  • čili po okusu
  • 1 liter pelatov
  • sol in poper po okusu
  • olivno olje
  • recepti, kostanj, Spekter, buča, buče, Kostanji, Bučne palačinke, Kostanjeva krema,

Čebulo, papriko in korenček na drobno narežemo. Prepražimo na olivnem olju, da se zmehča in zadiši. Dodamo lovorjev list in začimbe. Bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na centimetrske koščke. Dodamo bučo in pražimo 5 minut. Zalijemo s pelati in kuhamo tako dolgo, dokler se buča ne zmehča, kar bo trajalo od 20 do 30 minut, odvisno od velikosti koščkov in vrste buče.

Kostanjeva krema s čokolado

Ta recept je primeren tudi za tiste, ki niso vešči slaščičarji, bi pa radi impresionirali goste.

Za 4 okusne kozarčke:
  • 2 decilitra sladke smetane
  • 70 gramov mlečne čokolade z rozinami in lešniki
  • 1 žlička ruma*
  • 1 skodelica olupljenih kuhanih ali pečenih kostanjev

recepti, kostanj, Spekter, buča, buče, Kostanji, Bučne palačinke, Kostanjeva krema,

 

Sladko smetano stepemo. Čokolado stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici. Ko se čokolada malo ohladi, jo primešamo smetani. Kostanje z rokami zdrobimo v kremo. Dodamo rum in premešamo. Nadevamo v kozarčke, okrasimo s še malo nadrobljenih kostanjev in nastrgane čokolade. Postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, da se krema malo strdi. Postrežemo ohlajeno s polnozrnatimi piškoti.

 

 Ana LAH
 Ana LAH
ikona snemalec Kuharski nindža

Sorodni članki

Back to top button