PrehranaZdravje

Večja jeza zaradi lakote ali “da si hangry” je resnična

Psihologi so v raziskavi ugotovili, da je lakota povezana z večjimi občutki jeze in razdraženosti ter nižjo stopnjo zadovoljstva.

Si tudi ti med tistimi, ki so sitni, ko so lačni? Potem najverjetneje ne potrebuješ raziskave, da ti to potrdi. V eni prvih študij na to temo so raziskovalci namreč ugotavljali, kako lakota vpliva na vsakodnevna čustva ljudi. Ugotovili so, da bolj kot so bili ljudje lačni, bolj jezni oz. hangry (lačen in jezen hkrati – sestavljanka besed hungry in angry) so bili.

Študija pa je nastala, ker so prof. Viren Swami, socialnemu psihologu na univerzi Anglia Ruskin večkrat očitali, da je hangry in da naj s tem nekaj stori. Prof. Swami se je zato odločil, da razišče, ali je v tej oznaki tudi kaj znanstvene podlage.

Skupaj z raziskovalci iz Avstirje in Malezije so 64 odraslih starih med 18 in 60 let prosili, da tri tedne petkrat na dan beležijo svoja čustva in občutke lakote. Povezavo med lakoto in čustvi so preučevali v laboratoriju, udeleženci pa so svoje občutke beležili v vsakdanjem življenju.

V znanstveni reviji Plos One so psihologi nato opisali, kako je lakota povezana z močnejšimi občutki jeze in razdražljivosti ter nižjimi stopnjami užitka. Izkazalo se je, da je hangry stanje resnična zadeva.

Čeprav študija ne predlaga nobenih izjemnih rešitev, pa prof. Swami meni, da je že zmožnost prepoznave svojega občutka lahko človeku v veliko pomoč. “Mnogokrat se morda zavedamo, kaj čutimo, ampak ne razumemo vzroka za svoja občutja. Če to lahko poimenujemo, smo sposobni s tem narediti kaj več,” je povedal.

Zakaj lakota vpliva na naše občutke?

Raziskovalci imajo mnogo hipotez, ki bi lahko razložile, zakaj lakota prevzame nadzor nad našimi občutki. Glede na raziskavo, ki kaže da nizka raven krvnega sladkorja povečuje impulzivnost, jezo in agresijo, bi lahko bil vzrok v krvnem sladkorju. Vendar pa vseeno ni jasno, ali lahko tako majhni padci krvne glukoze vplivajo na tako drastično izgubo samokontrole. Druga hipoteza predlaga, da lačni ljudje svet pogosteje vidijo skozi razdražene oči.

Ne glede na razlog pa prof. Swami opozarja na pomembno dejstvo, ki ga je razkrila raziskava. Otroci, ki se v šolo odpravijo lačni, se bodo učili manj efektivno in imeli več možnosti za vedenjske težave. Zato je pomembno, da pred odhodom v šolo dobro zajtrkuje(m)jo. Podobno je tudi z odraslimi, ki se počutijo bolj razdražljivo, kadar preskočijo kosilo.

Zato Swami pravi: “ne bodite lačni. Čeprav je to mnogo ljudem lažje reči, kot pa storiti.”

Guardian
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button