Kultura

Ob snemanju ameriških filmov bodo prisotni koordinatorji intimnih scen

Ameriški igralski ceh (Screen Actors Guild) je oblikoval smernice za zaščito igralcev, ki nastopajo v prizorih z goloto oziroma v prizorih, v katerih simulirajo spolni odnos. S tem namenom uvajajo tudi t.i. koordinatorje intimnih scen, profesionalce ki bodo igralcem na voljo in v oporo pri snemanju žgečkljivih prizorov.

Screen Actors Guild so ustvarili smernice, ki bodo regulirale snemanje seksualnih prizorov in prikazovanja golote. Nastale so, da bi izkoreninile spolne prestopke v filmski in televizijski industriji, namenjene pa so varovanju igralcev in produkcij.

Novi standardi in protokoli za delovanje koordinatorjev intimnih scen so prelomni. Koordinatorji bodo članicam in članom združenja pomagali zagotavljati, da ob snemanju žgečkljivih prizorov delujejo na način, ki ustreza njihovi ustvarjalnosti. Hkrati pa ob tem ohranijo osebno in profesionalno dostojanstvo.

Koordinatorje intimnosti ceh opisuje kot strokovnjake, ki igralkam ter igralcem oziroma ostalim filmskim ustvarjalcem pomagajo pri snemanju zelo občutljivih prizorov, ki vključujejo z goloto oziroma simuliran spolni odnos. Ti koordinatorji so zelo zaželeni zaradi rastoče ozaveščenosti o spolnih prestopkih v filmski industriji.

Smernice vzpostavljajo tudi odgovornosti koordinatorjev intimnosti. Odgovornosti vključujejo nadzor nad vajami, skrb za zaprtost scene. In zagotavljanje, da se vsebina zadnjega reza ujema s tisto, ki je bila dogovorjena pred začetkom snemanja.

#MeToo spreminja industrijo

Leta 2018 je igralski ceh kot odgovor na razmah gibanja #MeToo (Jaz tudi), povezanega s škandalom okoli Harveyja Weinsteina, objavil štiri stebre sprememb, ki so vključevali kodeks ravnanja glede spolnega nadlegovanja. Kasneje so postavili še zahtevo, naj avdicije in intervjuji z igralkami in igralci ne potekajo več v hotelskih sobah oziroma v zasebnih prostorih.

Tudi britansko združenje Directors UK je v novembru 2019 objavilo 96 smernic za režiranje scen, ki vključujejo goloto in simulirane spolne odnose.

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button