Izobraževanje

Univerza v Mariboru slavila Dan univerze in prvega rektorja

Univerza v Mariboru je v Slovenskem narodnem gledališču Maribor priredila slovesnost ob 44. obletnici obstoja univerze. Letos je bila proslava še posebej slovesna, saj so hkrati obeležili še 100. obletnico rojstva prvega rektorja UM, dr. Vladimirja Bračiča.

V SNG-ju je potekala slovesnost ob Dnevu univerze in 100. obletnici rojstva prvega rektorja Univerze v Mariboru, zasl. prof. dr. Vladimirja Bračiča. Ob slovesnosti je sedanji rektor univerze, Zdravko Kačič, Veliko dvorano preimenoval v Dvorano Vladimirja Bračiča. Slovesnosti se je med drugimi udeležil tudi župan Mestne občine Maribor, Saša Arsenovič.

Pomembnost Vladimirja Bračiča kot prvega rektorja

Nagovor je najprej podal sedanji rektor univerze Zdravko Kačič. Njegov govor je predvsem poudaril pomen znanja med temeljnimi vrednotami sodobne demokratične družbe. Nato je spregovoril dr. Jernej Štromajer iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Beseda je tekla o pomenu visokošolskega izobraževanja, katerega temelj so naše odlične univerze.

dan univerze, zdravko kačič, jernej štromajer, vladimir bračič, sng, prvi rektor, saša arsenovič, univerza v mariboru
Univerza v Mariboru je dan proslavila z veliko gosti, med drugimi tudi z županom mestne občine Maribor, Sašo Arsenovič.

Kot zadnji govorec je nastopil še prof. Alojz Križman. Bivši rektor je poudaril pomembnost prvega rektorja Univerze, Vladimirja Bračiča. Nato je sedanji rektor Zdravko Kačič Veliko dvorano rektorata uradno preimenoval v Dvorano Vladimirja Bračiča.

Vloga Vladimirja Bračiča pri razvoju višjega in visokega šolstva v Mariboru je bila ogromna, zato bo ob preimenovanja dvorane deležen še veliko drugih časti. Kasneje bo v dvorano postavljen še doprsni kip in odprta stalna razstava. V njegovem rojstnem kraju bodo naredili spominsko sobo, prav tako pa bosta narejena osebna znamka in poštni žig z Bračičevo podobo.

Univerza v Mariboru podelila še častne naslove in priznanja študentom

Na slavnosti so proslavili tudi najboljši izmed študentov. Univerza v Mariboru jim je namreč podelila različne nagrade za športne in druge velike dosežke. Mednje spadajo Znak in Plakete Leona Štuklja in listine za dosežke na obštudijskih dejavnostih, kulturne dosežke ter dosežke v okviru prostovoljnih dejavnosti. Priznanja so dobili Nastja Fekonja, Alen Benko, Boštjan Krapež, Ivana Potočnik, Matic Hren in Nejc Noč.

dan univerze, zdravko kačič, jernej štromajer, vladimir bračič, sng, prvi rektor, saša arsenovič, univerza v mariboru
Priznanje častni doktor Univerze v Mariboru je prejel prof. dr. Hugh McKenna.

Podeljena sta bila tudi častna naslova častni doktor in dobrotnik Univerze v Mariboru. Častni naslov dobrotnik Univerze v Mariboru je prejel prof. Alexander Kübler iz Nemčije za pomemben prispevek Medicinski fakulteti UM pri ustanovitvi novega študijskega programa. Najvišje priznanje, častni doktor Univerze v Mariboru, pa je prejel prof. Hugh McKenna iz Severne Irske za prispevek pri snovanju študijskega programa 3. stopnje Zdravstvena nega in pomoč pri dvigu mednarodne prepoznavnosti univerze.

Slovesnost je s svojim glasom popestrila tudi pevka Ana Bezjak, ki jo je na klavirju spremljal Sebastjan Duh.

 

 Mojca KUPČIČ
 Mojca KUPČIČ

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button