Izobraževanje

100. obletnica rojstva prvega rektorja Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru letos praznuje 44. obletnico svojega obstoja, hkrati pa tudi 100. obletnico rojstva prvega rektorja Univerze v Mariboru, zaslužnega profesorja dr. Vladimirja Bračiča. Njegova vloga pri nastanku in razvoju višjega in visokega šolstva v Mariboru je neprecenljiva, višek pa je dosegla z ustanovitvijo Univerze.

Prof. dr. Vladimir Bračič je leta 1975 postal prvi rektor Univerze v Mariboru (UM). Poučeval je na različnih stopnjah izobraževanja, ves čas pa je bil predan raziskovanju družbene geografije, posebno še problematike manj razvitih območij severovzhodne Slovenije.

Stoto obletnico rojstva Vladimirja Račiča bodo na UM obeležili s sklopom dogodkov.

Ponovno je obudil Časopis za zgodovino in narodopisje in bil njegov glavni in odgovorni urednik (1985-1992). Spodbujal je ustanavljanje Kulturno umetniškega društva Študent Maribor, študentskega lista Katedra in drugih oblik kulturne dejavnosti študentov. Kot poznavalec odrske umetnosti je bil od leta 1970 dolgoletni član organov Borštnikovega srečanja v Mariboru.

Prof. dr. Vladimir Bračič je bil tudi član slovenske vlade, trikrat ljudski poslanec in nosilec številnih odlikovanj in družbenih priznanj. S svojim ustvarjalnim in organizacijskim delom v šolstvu, kulturi, politiki, znanosti in v javnem življenju nasploh je dosegal visoke standarde in cilje.

Obletnico bo obeležil sklop dogodkov

Ob tej priložnosti bo na UM potekal sklop dogodkov, v spomin na stoto obletnico rojstva Vladimirja Bračiča.

Na slovesnosti ob Dnevu univerze, 18. septembra 2019, bo rektor preimenoval Veliko dvorano v Dvorano Vladimirja Bračiča. Kasneje bo v dvorano slovesno postavljen še njegov doprsni kip, odprla pa se bo stalna razstava začetkov razvoja visokega šolstva v Mariboru od leta 1959 do ustanovitve UM leta 1975.

Pri obeleževanju bodo pomagali tudi soorganizatorji. V sodelovanju z UM bodo pripravili okroglo mizo o pomembnosti univerzitetnega mesta, spominsko sobo v njegovem rojstnem kraju Cirkulane, izdali pa bodo tudi osebno znamko in poštni žig s podobo Vladimirja Bračiča.

Delo in pomen Vladimirja Bračiča kot geografa bodo predstavili na Filozofski fakulteti, kjer bo v oktobru potekal znanstveni simpozij o Halozah, v okviru katerega bo izšla geografska znanstvena monografija o Halozah, pripravili pa bodo tudi razstavo, v kateri bo prestavljen njegov izredni prispevek k razvoju geografskega preučevanja SV Slovenije v 2. polovici 20. stoletja.

 

 UM
 um.si

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button