Znanost

Meteoroid nad Slovenijo povzročil pojav superbolida

Ob vstopu meteoroida v zemeljsko atmosfero smo bili priča redkemu pojavu superbolida. Pojav svetlega meteorja je mogoče videti tudi podnevi. Po predvidevanjih je razpadel precej nizko, verjetno na višini okoli 30 kilometrov.

Meteoroid je ponavadi kamnita gmota, kamen, ki prileti v ozračje. Svetlobni pojav, ki spremlja pot tega meteoroida skozi ozračje, je meteor. Kar ostane in pade na tla, pa je meteorit. V tem primeru je šlo za meteoroid in meteor, meteoriti še niso potrjeni. A ko pride do tako močnih zvočnih pojavov, kot v tem primeru, ko se ga je slišalo desetine kilometrov naokrog, take meteorje skoraj vedno spremljajo tudi padci meteoritov.

Prvi podatki kažejo, da bi bil njihov padec najverjetneje na Hrvaškem, zato predvideva, da bodo njihovo iskanje najverjetneje organizirali hrvaški kolegi.

Glede na lastnosti meteorja, je bil po mnenju strokovnjakov meteoroid verjetno velik nekaj deset centimetrov do morda metra ali še malo večji. Zaradi izpostavljenosti močnemu tlaku je meteoroid razpadel, kar je spremljal tudi zvočni pojav.

Podobni dogodki so se že dogajali

Leta 2007 se je zgodil skoraj identičen dogodek današnjemu – podnevi izjemno svetel meteor, viden na meji med Slovenijo in Hrvaško, s pokom, ki se ga je slišalo več deset kilometrov daleč. Takrat se je izkazalo, da je padel na območju hrvaških Delnic, izračunali pa so, da je bil vhodni, vstopni meteoroid velik malo več kot pol metra.

Podobna dogodka so zaznali še v Križevcih na Hrvaškem leta 2011 ter na Jesenicah leta 2009. Takrat je bil meteoroid bistveno manjši, a je povzročil dokaj močan pok. Meteoroid, ki ga je razneslo leta 2013 nad Rusijo, je bil velik 30 metrov. Udarni val pa je bil tako močan, da je prišel s 30 kilometrov višine, a je kljub temu lomil šipe ter ponekod celo podiral stene.

Kljub temu pa smo bili priča redkemu pojavu superbolida. To je zelo svetel meteor, ki ga je mogoče videti tudi podnevi. Podobnega pojava na našem območju ni bilo vse od leta 2009, ko se je zgodil nad Karavankami. Takrat na Mežaklji našli tri meteorite s skupno maso 3,6 kilograma.

Šele naknadne raziskave bodo pokazale, ali je imel tokratni dogodek večjo energijo kot dogodek leta 2009. Maso meteoroida ob vstopu v atmosfero so takrat ocenili na okoli 80 kilogramo.

Meteorite je sedaj treba čim prej najti, saj so zelo občutljivi na zemeljske pogoje in zato hitro preperijo. Poudaril je, da meteoriti nosijo zelo pomembne zapise. Stari so namreč toliko kot naše osončje in lahko veliko povedo o njegovem nastanku.

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button