Potovanje

Vlada omejila prehajanje med regijami

Ob slabšanju epidemioloških razmer je vlada sprejela nove ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa. Za sedem regij bo od petka prepovedano zbiranje več kot 10 oseb, omejeno prehajanje med regijami, maske pa obvezne tudi na prostem.

Na seji je vlada obravnavala razmere v zvezi s širjenjem virusa in ocenila položaj, je na večerni novinarski konferenci povedal Janša. “Trenutno smo nekje med oranžno in rdečo fazo. Število okužb narašča. Glede na pripravljen načrt sprejemamo ukrepe, za katere računamo, da če jih bomo upoštevali, lahko zajezijo nadaljnje širjenje okužb,” je dejal.

Kot je pojasnil premier, se trenutno sedem od 12 statističnih regij po številu okužb glede na 14-dnevno pojavnostjo uvršča na rdeči seznam, ostalih pet regij pa na oranžnega. Na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija. Vlada je sprejela nekatere ukrepe, ki bodo veljali po celotni državi.

V regijah, ki se uvrščajo na rdeči seznam, bo od petka začasno prepovedano vsakršno zbiranje več kot 10 oseb. Omejene pa bodo tudi storitvene dejavnosti in nekatere športne aktivnosti. Omejeno bo tudi prehajanje med regijami, nošenje zaščitnih mask pa bo obvezno tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Prehajanje med regijami: določene so izjeme

Glede prehajanja med regijami, ki so na rdečem seznamu, je Janša povedal, da bodo v odloku določene izjeme. Te bodo enake, kot so bile spomladi pri prehodih med občinami. Služba bo izjema, prav tako nujne storitve, ki so potrebne za normalno življenje. S tistim, kar ni nujno, pa bo treba nekaj časa počakati.

Janša je ob tem pozval vse župane občin, kjer imajo izbruh koronavirusa, a so del oranžne statistične regije, naj v okviru svojih pristojnosti za občinske prostore sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot veljajo v rdečih statističnih regijah. “Na ta način se lahko izognemo kasnejšim zaostritvam oziroma ukrepom, kot smo jih poznali spomlad, ko je bilo potrebno omejevati gibanje ali sprejemati določene ukrepe na ravni vseh občin,” je dodal.

Prebivalcem pa se je premier zahvalil za dosedanje upoštevanje ukrepov in jih pozval, naj ukrepe spoštujejo tudi v prihodnje. Prav tako je pozval vse, ki si še niso naložili aplikacije Ostani zdrav, naj to storijo. Meni namreč, da bi se lahko z dosledno uporabo aplikacije izognili nekaterim omejitvenim ukrepom.

Kmalu razglasitev epidemije?

Poudaril pa je še, da ima vlada pripravljene tudi načrte za primer poslabšanja, ki jih bodo sprejeli, če bo potrebno. Med njimi je tudi razglasitev epidemije. A bi se temu radi izognili, je dodal.

“Vemo, da to terja svojo ceno. In finančne blazine, kot je bila na razpolago spomladi v prihodnosti, v takšni meri, ni na razpolago. Zato je odgovorno ravnanje še toliko bolj pomembno,” je dejal premier. Od prihodnjih dni bo, tako Janša, odvisno, ali bomo plačali višjo ceno kot spomladi. “Slovenija je do zdaj velikokrat dokazala, da je takrat, ko gre zares, sposobna skupiti skupaj,” je še dodal.

Na seji se je vlada odločila tudi za aktiviranje rezerv v zdravstvenem sistemu. V peti sklop protikoronskih ukrepov, ki jih bodo danes (op. a.: četrtek, 15. 10. 2020) obravnavali poslanci, pa je vnesla tudi možnost podaljšanja turističnih bonov v prihodnje koledarsko leto. “Zato naj se tisti, ki bonov niso porabili do zdaj, ne bojijo, da te možnosti ne bodo imeli v naslednjem letu,” je povedal premier.

Razlage po novinarski konferenci v zvezi s covid-19 – 15. 10. 2020

Od polnoči se omejuje zbiranje na 10 ljudi, v regijah, ki so zaradi števila okužb na rdečem seznamu, pa je zbiranje popolnoma prepovedano. Prebivalcem iz rdečih regij bo prepovedan prehod v druge regije. So pa določene izjeme, med njimi tranzit in koriščenje že rezerviranih turističnih namestitev, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Hojs je na novinarski konferenci predstavil dva odloka, ki ju je vlada v sredo sprejela za zamejevanje širjenja epidemije.

S spremembo odloka o zbiranju ljudi se prepove zbiranje več kot 10 ljudi. V statističnih regijah, ki so na rdečem seznamu, pa je od petka splošna prepoved zbiranj, shodov, porok, druženj, vključno z verskimi obredi ne glede na že predhodno pridobljeno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je pojasnil.

Izjeme so posamične prireditve, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje NIJZ za periodično organiziranje prireditve, je povedal.

Hojs: Policija ne bo vdirala v stanovanja

Odlok omejuje druženja povsod, ne le na javnih prostorih. Tako je prepovedano zbiranje tudi v zasebnih prostorih. To pa ne pomeni, da bo policija vdirala v stanovanja, je jasen Hojs. Policija bo tako prišla na zasebna druženja, ko jih bodo poklicali zdravstveni inšpektorji, ti pa večinoma pridejo po prijavi občana.

Z odlokom o začasni delni omejitvi gibanja pa omejujejo gibanje iz statističnih regij, ki so obarvane z rdečo. Tisti prebivalci, ki živijo v oranžnih, te prepovedi nimajo. Torej lahko prehajajo tudi v rdečo regijo, a jim Hojs te premike vseeno odsvetuje.

Pri tem so določene izjeme za prehajanje regij, kot so prihod in odhod na delo, izvajanje kmetijske dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn, zdravstvenih storitev in bolnišnic.

Iz rdeče v oranžno regijo lahko posameznik preide tudi, če je lastnik nepremičnine v oranžni regiji. Poleg tega je med izjemami tudi tranzit v drugo državo. Torej lahko posameznik potuje skozi rdeče regije do meje s sosednjimi državami. Tisti, ki imajo do danes že rezerviran dopust, bodo tudi lahko prehajali rdeče regije. To pa velja za vse turistične rezervacije, ne glede na to, če se plačajo z boni.

Kljub temu pa Hojs poziva vse, ki lahko prestavijo ali odpovedo turistično rezervacijo, naj to zaradi epidemiološke situacije v državi tudi storijo.

Dovoljeno bo tudi prehajanje regije za urejanje in obisk grobov, a tudi to Hojs odsvetuje, če se lahko preloži na poznejše obdobje.

Prehode med regijami bo nadzorovala policija, kazni visoke od 200 do več tisoč evrov

Prehajanje je prepovedano tudi med samimi rdečimi regijami, za uveljavljanje izjem pa bo bodo potrebna dokazila, tako kot je to veljalo spomladi za prehajanje mej občin.

Prehode bo nadzorovala policija. Hojs se zaveda, da ne bo mogoče popolnoma zapreti povezav, nadzor bo naključen. Tako bodo na cestah in avtocestah naključno ustavljali vozila in pregledovali dokumente. Načrtovano je, da bodo v petek samo izdajali opozorila, nato pa tudi kazni, ki so predvidene v zakonu o nalezljivih boleznih in znašajo za posameznika od 200 do več tisoč evrov.

V odloku je po besedah notranjega ministra tudi možnost, da župani sami urejajo aktivnosti v svoji občini, ki vključujejo zbiranje ljudi. Tako lahko denimo župan iz regije na oranžnem seznamu odloči, da se v občini začasno zaprejo kinodvorane, gledališča itd.

Po ministrovih besedah se nič ne spreminja na področju prehajanja državnih meja. Tako je nemoteno prehajanje meje s sosednjimi državami, razen z Madžarsko, ki je omejila prehode na tranzit in dvolastnike zemljišč.

 

 

 STA
Pixabay, Romanm / CC0

Sorodni članki

Back to top button