PotovanjePriložnosti

Postani registriran markacist pri Planinski zvezi Slovenije

Obiskovalci gora se pogosto šele v megli, temi, na uničeni poti ali ko zaidejo, zavejo pomena markacij, usmerjevalnih tabel in urejenih poti, ki omogočajo varnejši in brezskrbnejši obisk gora. Za tem stoji skoraj 900 markacistov Planinske zveze Slovenije (PZS), ki zaradi vse večjega obiska gora potrebujejo nove in pomlajene moči.

V svoje vrste vabijo predvsem mlade

Na PZS pojasnjujejo, da skrbijo za mrežo planinskih poti v skupni dolžini več kot 10 tisoč kilometrov, poleg tega bdijo nad okrog 2000 kilometri turnokolesarskih poti. Pod okriljem zveze je registriranih 884 markacistov in inštruktorjev markacistov, ki delo opravljajo prostovoljno. Vsak med njimi, preračunano, skrbi za več kot 11 kilometrov planinskih poti.

Registrirani markacisti v planinskih društvih, ki jim na terenu pomagajo še številni drugi prostovoljci, so v letu 2021 obnovi in vzdrževanju planinskih poti namenili 35.316 prostovoljnih ur dela, tehnična skupina komisije za planinske poti PZS, ki skrbi za zahtevne in zelo zahtevne planinske poti v visokogorju, pa je dodala še 1540 prostovoljnih ur.

“Število markacistov sicer počasi narašča, a je tudi obisk gora vse večji. Zato imamo markacisti vedno več dela. Planinske poti se neprestano spreminjajo, tako zaradi človeškega faktorja kot zaradi delovanja narave,” pojasnjuje strokovna sodelavka PZS in inštruktorica markacistka Katarina Kotnik. Ob tem dodaja, da je povprečna starost markacistov 53 let, zato si želijo, da bi se jim pridružili zlasti mladi.

K delu markacistov lahko prispevaš z donacijo

Kakovostno delo markacistov in enotni postopki urejanja planinskih poti so rezultat usposabljanj, ki jih že vrsto let izvaja komisija za planinske poti PZS. Komisija skrbi, da inštruktorji markacisti ter člani tehnične skupine in vodje tehničnih akcij pridobijo ustrezna znanja s področja vodenja, varnega dela z motorno žago, uporabe geografskih informacijskih sistemov, dela ob podpori helikopterja in druga znanja.

Ob tem v PZS poudarjajo, da lahko k delu markacistov z donacijo prispeva vsak obiskovalec gora. Sredstva zbirajo prek poslanih SMS-sporočil z vsebino POT5 na številko 1919. Vse donacijo bodo namenjene vzdrževanju planinskih poti.

Markiranje planinskih poti sega v leto 1893, ko so na ustanovnem občnem zboru Slovenskega planinskega društva, predhodnika PZS, poleg glavnega odbora ustanovili tudi markacijski odbor. Že v prvem letu delovanja je slovenska planinska organizacija označila 97 poti. Njihov glavni namen je bil preprečiti Nemcem, da bi slovenske planinske poti še naprej označevali z nemškimi napisi in kažipoti.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button