Delo

Naj prostovoljski projekt Lahko berljiva ustava za ljudi, ki jo težje razumejo 

Potekala je že 20. podelitev priznanj v natečaju Prostovoljec leta. Letos so naj prostovoljci postali Julija Kordež, Jakob Osredkar, Marjetica Stojanović Verdinek in Dejan Sotirov.

V Kongresnem centru Brdo je včeraj potekala zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta, na kateri so bila podeljena priznanja in nazivi izbranim prostovoljcem in prostovoljskim projektom. Ob 20-letnici projekta Prostovoljec leta je predsednik RS Borut Pahor izročil Mladinskemu svetu Slovenije posebno zahvalo.

Na natečaj je letos prispelo 112 prijav, od tega 88 za posameznike in 24 za projekte. 

Lahko berljiva ustava RS za skupine ljudi, ki jo težje razumejo 

Naj prostovoljski projekt je postal projekt Lahko berljiva ustava republike Slovenije, ki je nastal v sodelovanju Študentske sekcije društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije in Zveze Sožitje. Gre za 5-letni projekt, v katerem so si izvajalci zadali cilj približati vsebino slovenske ustave vsem tistim skupinam ljudi, ki jo težje razumejo. Mladim, starejšim, osebam z motnjami v duševnem razvoju, drugim osebam s posebnimi potrebami, nepismenim (z ilustracijami); prevedli so jo celo v znakovni jezik za gluhe. Menijo namreč, da si vsi  enako zaslužimo zares poznati najpomembnejša dejstva o državi in predvsem svoje pravice.

Kdo so Naj prostovoljci 2021?

Naj prostovoljka v starosti do 29 let je postala Julija Kordež na predlog Zveze slovenske podeželske mladine. Izbrana je bila zaradi izjemno obširnega dela v okviru podeželske mladine, tako na lokalnem kot nacionalnem nivoju; delo je vključevalo urejanje medijskih vsebin, fotografiranje, snemanje, grafično oblikovanje ter mednarodno sodelovanje, v okviru katerega je med drugim organizirala tri Erasmus+ partnerstva.

Naj prostovoljec v tej starostni skupini pa je postal Jakob Osredkar na predlog Zavoda Nefiks. Njegovo obsežno delovanje v letu 2021 je vključevalo vodenje številnih aktivnosti za mlade, izvedbo delavnic, razvedrilnih aktivnosti za mlade, projekt Evropske solidarnostne enote, glasbene večere, počitniške programe idr.

Naj prostovoljka v starosti nad 30 let je postala Marjetica Stojanović Verdinek na predlog Slovenskega društva Hospic. Naj prostovoljec pa je postal Dejan Sotirov na predlog Eternie, društva za pomoč mladim z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo.

Naj mladinski projekt je bila Noč čarovnic 2021

Naj mladinska voditeljica je postala Pia Oražem, Naj mladinski projekt pa Noč čarovnic 2021 v organizaciji Mladinskega centra Krško. Pio je predlagalo Društvo Center za pomoč mladim, kjer je izvajala raznovrstne delavnice za mlade, treninge socialnih veščin in soustvarjala programe za mlade.

Projekt Noč čarovnic 2021 pa ni bil le zabava za mlade, pač pa dodelan projekt, ki je vključeval prvine kreativnega pisanja in razmišljanja, igro vlog, otroške delavnice, postavitev hiše strahov, predstavo, koncert, promocijske aktivnosti in druženje. Naziv so prejeli zaradi spodbujanja kreativnega preživljanja prostega časa.

MSS pa je podelil še dve priznanji za posebne dosežke. In sicer Mariki Haler za dolgoletno aktivnost na glasbenem področju. Drugo priznanje pa je prejel Branko Lepičnik za redno sodelovanje pri obravnavi vprašanj s področja življenja invalidov, starejših in drugih ranljivih skupin.

MSS
MSS

Sorodni članki

Back to top button