Tehnologija

Sodeluj na hackatonu Greenhack in pomagaj do zelene prihodnosti

Z Ministrstvom za javno upravo, Mestno občino Ljubljana in Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO – IRCAI, Tehnološki park Ljubljana 6. in 7. novembra 2021 organizira hackathon »Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti«.

Zakaj hackathon »Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti«?

Skupaj z inovativnimi posamezniki in skupinami bodo na dogodku Greenhack iskali rešitve s področij:

  • MOBILNOST: Živi zdravo. Potuj trajnostno.

Mobilnost predstavlja vedno večji problem: z vidika dostopnosti storitev, stroškov, okoljevarstva, časovnih omejitev in turizma. Cilj izziva je izdelati prototipno rešitev, ki pokriva enega ali več segmentov uporabnikov in jim približati trajnostne oblike mobilnosti kot alternativo uporabi lastnega vozila v Ljubljani.

  • OKOLJE: Ravnanje z odpadki.

Prizadevanje za omejevanje škodljivih vplivov na zdravje ljudi in okolje pri nastajanju in ravnanju z odpadki je izjemno pomembno. Odpadki predstavljajo pomemben vir sekundarnih surovin, s katerimi lahko nadomestimo uporabo primarnih naravnih virov. Cilj izziva je, da javnost ozaveščamo o ravnanju z odpadki.

  • PREHRANA: Z digitalno izkušnjo v čebelji svet.

Tretjina svetovne pridelave hrane je odvisna od čebel oziroma vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja. Tretji Greenhack izziv išče digitalne rešitve, s katerimi bi posameznike spodbudili k zvestejšemu spremljanju čebeljih informacij v vsakdanjiku. Kako bi približali strokovne – izobraževalne vsebine različnim ciljnim skupinam, ki doprinašajo v čebelji ekosistem?

  • POPLAVE: Odprti podatki za obveščanje pri naravnih in drugih nesrečah v MOL.

Območja Mestne občine Ljubljana so glede na škodni potencial, zdravje ljudi, pomembno infrastrukturo, kulturne spomenike in še nekatere druge kriterije, razvrščena na prvo mesto po poplavni ogroženosti v Sloveniji. Kako uporabiti podatke o ključnih vodostajih na področju MOL v digitalnih rešitvah, da bodo imeli največjo vrednost?

Nagradni sklad znaša 13.000 EUR. Vsem ekipam, katerih produkti se bodo znašli na trgu, bo podjetje Infobip pomagalo pri financiranju rešitev za končne stranke v višini več kot 100.000 EUR/na projekt.

S čebeljim izzivom naravnost v izbor za zmagovalca DIGIEDUHACK

Ekipe, ki se bodo prijavile na čebelji izziv, bodo hkrati prijavljene tudi na DIGIEDUHACK. Na tem mednarodnem hackatonu bodo inovativni posamezniki in ekipe iskali rešitve s področja digitalnega izobraževanja. Zmagovalna ideja hackathona bo šla avtomatično v dodatna ocenjevanja za  izbor enega od treh zmagovalcev DIGIEUHACK-a.

Rok za prijave na Greenhack je 1. november 2021. Več podrobnosti lahko najdete na spletni strani.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button