Tehnologija

V 2024 bi lahko v Evropski uniji dobili enoten polnilnik USB-C

Mobilni telefoni in druge elektronske naprave, prodane v EU, morajo imeti od sredine leta 2024 dalje enoten polnilnik, so se danes strinjali pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU. Glede na politični dogovor bo EU kljub vztrajnemu nasprotovanju ameriškega tehnološkega velikana Apple dobila univerzalni polnilnik z vhodom USB-C.

Namen je zmanjšati količino e-odpadkov

Evropski poslanci in predstavniki držav članic EU verjamejo, da bo standardni polnilnik USB-C za vse elektronske naprave – poleg telefonov med drugim za tablične računalnike, elektronske bralnike, digitalne fotoaparate, slušalke, ročne konzole za videoigre in prenosne zvočnike – zmanjšal količino e-odpadkov. V Appplu se s tem ne strinjajo, saj da bo v resnici okrnil inovativnost in na koncu povzročil še več onesnaževanja.

Glede na to, da EU šteje 450 milijonov prebivalcev in je dom bogatih potrošnikov, bi lahko uvedba polnilnika z vhodom USB-C pomembno vplivala na trg pametnih telefonov in naprav na globalni ravni.

“Nova zakonodaja bo olajšala življenja evropskih potrošnikov in bo bolj prijazna okolju,” je spremembe pospremil eden od pogajalcev, evropski poslanec Andrej Kovačev. “Čas je, da naredimo konec kupu kablov, ki jih imamo vsi v predalih, in prihranimo okoli 11.000 ton elektronskih odpadkov letno,” je menil.

Predlog bi lahko v veljavo stopil sredi leta 2024

Potrošniki se sicer trenutno odločajo med telefoni s tremi osrednjimi polnilniki: Lightning (Apple), micro-USB in USB-C, ki se vse bolj uporablja. Nabor je poenostavljen od leta 2009.

Evropska komisija je predlog za enotni polnilec pripravila lani. Tedaj je ocenila, da evropski potrošniki samo za polnilce, ki jih kupijo ločeno, letno porabijo približno 2,4 milijarde evrov.

V Applu, ki sicer uporablja priključke USB-C za nekatere svoje iPade in prenosne računalnike, medtem vztrajajo, da je kakršnakoli zakonodaja, ki bi vsiljevala univerzalni polnilnik za vse mobilne telefone v EU, neupravičena.

Evropski parlament in države članice morajo zdaj politični dogovor potrditi še uradno, v veljavo pa naj bi stopil sredi leta 2024.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button