Tehnologija

Alzheimerjeva bolezen prepoznana s pomočjo aplikacije

Mobilna igrica opozarja na tveganje za Alzheimerjevo bolezen

Čeprav so težave s spominom najočitnejši pokazatelj Alzheimerjeve bolezni, pa se ta simptom pojavi šele v precej pozni fazi bolezni. Veliko bolj zgoden znak demence je slaba prostorska orientacija, to pa zdaj znanstveniki uporabljajo za diagnosticiranje bolezni s pomočjo aplikacije za pametne telefone.

Alzheimerjeva bolezen je ena od najpogostejših oblik demence v starosti.

“Raziskave kažejo, da se možganske spremembe, povezane z obolenji, kot je Alzheimerjeva bolezen, začnejo že desetletja pred pojavom simptomov, kakršen je izguba spomina”. Je v sporočilu za javnost zapisala Gillian Coughlan iz ekipe znanstvenikov, ki so sodelovali pri razvoju aplikacije. “Da bi bilo v prihodnje zdravljenje Alzheimerjeve bolezni lahko bolj učinkovito, je treba simptome prepoznati v najzgodnejših fazah bolezni, preden je možganom storjene preveč škode,” je dodala.

Alzheimerjeva bolezen je ena od najpogostejših oblik demence v starosti. Poškodb možganov ni mogoče pozdraviti, s trenutnimi terapijami je mogoče odmiranje nevronov le upočasniti. Zato je še toliko bolj pomembno Alzheimerjevo bolezen prepoznati čim bolj zgodaj. Denimo s krvnimi testi ali z umetno inteligenco podprtim slikanjem možganov.

Igrica Sea Hero Quest prepozna Alzheimerjevo bolezen

Zdaj pa je na voljo še en neobičajen pripomoček za prepoznavanje bolezni – igrica za pametne telefone. Aplikacijo Sea Hero Quest so znanstveniki razvili v sodelovanju z nemškim operaterjem Deutsche Telekom in več evropskimi univerzami. Naloga uporabnika je, da v virtualnem morskem svetu najde pot skozi labirint otokov in ledenih gor. Aplikacija tako zbrane podatke in vedenje uporabnika posreduje na poseben strežnik, kjer jih analizirajo znanstveniki.

V le dveh minutah uporabe aplikacije se zbere takšna količina podatkov, kot bi jih pet ur zbirali v laboratorijskih preiskavah. Medtem ko se uporabnik aplikacije z virtualnim čolničkom prebija skozi labirint otokov in ledenih gor, znanstveniki vsake pol sekunde igrice pretvorijo v znanstveni podatek.

Te informacije po navedbah avtorjev pomagajo prepoznati simptome demence, še “preden se pojavijo klinični znaki”. Aplikacijo si je doslej naložilo že več kot štiri milijone uporabnikov. Zato lahko nevrologi na podlagi primerjave odziva zdravih in obolelih oseb prepoznajo drobne pomanjkljivosti v orientaciji, ki so karakteristične za Alzheimerjevo bolezen.

“Raziskave kažejo, da se lahko te drobne pomanjkljivosti v orientaciji pojavijo že več let pred pojavom prvih simptomov težav s spominom,” je pojasnil vodja ekipe znanstvenikov Michael Hornberger z univerze East Anglia. Znanstveniki upajo, da bodo na podlagi teh dognanj lahko razvili nova orodja za diagnosticiranje bolezni. Bolezen,  ki bo do leta 2050 po napovedih prizadela 135 milijonov ljudi po vsem svetu.

Svoje ugotovitve so znanstveniki objavili v strokovni reviji PNAS.

 

ikona pisec STA
ikona fotograf Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button