Okolje

Sredina snežna pošiljka bo obilna, policisti pozivajo k previdnosti

Slovenijo bodo v sredo popoldne z izjemo nižjih delov Primorske, kjer bo deževalo, zajele snežne padavine. Kot je za STA povedal dežurni meteorolog Blaž Šter, bo sneženje kar obilno, lani na primer take količine snega ni bilo. V osrednjem delu države bi lahko padlo okoli 20 centimetrov snega, najmanj, okoli pet do deset centimetrov, pa na vzhodu.

“Največ snega bo zapadlo v pasu od Gorenjske proti Notranjski, kjer ga lahko navrže tudi do 30 centimetrov,” je dejal Šter. Dodal je, da bodo padavine od juga začele nastajati že dopoldne. Po nižinah Primorske bo sicer deževalo, a bo tudi tam v nekaj višjih legah lahko sprva tudi snežilo.

Popoldne se bo sneženje okrepilo in zajelo večji del Slovenije, najmočneje sneženje pa pričakujejo v noči na četrtek. V četrtek dopoldne bodo padavine pričele slabeti in bodo popoldne le še na vzhodu države. Ker bo sneg na tem območju začel prehajati v dež, bo tam tudi nevarnost poledice. Na območju Notranjske in Primorske pa lahko na manjših območjih pride tudi do žleda.

Sneg pa se vsaj po nižinah po besedah Štera ne bo dolgo zadržal, saj bo že v petek prišlo do višanja temperatur. Konec tedna bo nastopila izrazita odjuga s toplim vetrom, ki bo prevetril dobršen del države. V alpskih dolinah bi lahko snežilo tudi v petek, a bo tudi tam v soboto sneg začel prehajati v dež. Že v nedeljo sicer kaže na vnovično ohladitev in spet nekaj snega v sredogorju.

Vozila že moraj obiti opremljena z zimsko opremo

“Sneženje bo najbolj močno v noči iz srede na četrtek, zato v sredo še ne pričakujemo večjih težav na cestah,” je še dodal Šter. Spomnil je, da je lani prvih nekaj centimetrov snega zapadlo sredi decembra, podobne razmere letošnjim pa so bile leta 2012. Takrat je v prvi polovici decembra zapadlo celo nekaj več snega, kot ga vremenoslovci pričakujejo tokrat.

Zaradi napovedanega sneženja policisti pozivajo k previdnosti na cesti in pripravi vozil na zimske razmere. Poleg uporabe zimskih gum je pomembno tudi stanje akumulatorja, raven različnih tekočin v avtomobilu, učinkovite metlice brisalcev, brezhibno delovanje luči in ostalih delov vozila. V času od 15. novembra do 15. marca morajo biti vozila opremljena s predpisano zimsko opremo. Kazni za kršitelje pa znašajo od 40 do 500 evrov.

AMZS in DARS svetujeta!

Tudi na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) svetujejo, naj vozniki vozilo prilagodijo vremenskim razmeram. Dodajajo, da so pnevmatike sicer najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila. Ob tem pa vozniki ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le njihove menjave.

Na Darsu voznikom svetujejo, da v zimskih razmerah vozijo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti. Vozniki naj bodo med vožnjo zbrani, predvsem pa strpni. Kot opozarjajo, so pri vožnji po snegu in ledu visoke hitrosti izjemno nevarne. Pot ustavljanja je namreč zaradi nizkega trenja pnevmatike s podlago dolga.

V omenjeni družbi, ki vzdržuje 623 kilometrov avtocest in hitrih cest, 146 kilometrov priključkov nanje, 22 kilometrov razcepov in 51 kilometrov servisnih poti, zagotavljajo, da so na zimo pripravljeni. Za prevoznost in varnost slovenskih avtocest bo skrbelo 527 vzdrževalcev s 191 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, opremljenimi s plugi in posipalci.

Za posipanje cestišč so pred zimo napolnili skladišča soli v njihovih avtocestnih vzdrževalnih bazah ter silose ob avtocestnem križu, ob tem pa imajo za letošnjo sezono zagotovljenih še 58.000 ton soli ter 1,8 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice.

 

 STA
Freepik

Sorodni članki

Back to top button