Okolje

Belega kita, ki je zaplaval v Seno, so rešili iz reke, vendar je poginil

Belega kita oziroma kita belugo, ki je zataval v reko Seno in tam obtičal več kot teden dni, so davi v prvi fazi reševalne akcije dvignili iz reke in ga namestili na barko, s pomočjo katere ga bodo vrnili v morje. V akciji, ki je trajala skoraj šest ur, je sodelovalo več kot 20 potapljačev.

Samec je bil ranjen in podhranjen

Na barki je za belega kita skrbela skupina veterinarjev. Kit je bil že oslabljen in pod stresom. “Med potjo so veterinarji opazili poslabšanje njegovega zdravja, zlasti dihanja,” je v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, povedala veterinarka lokalnih reševalnih služb Florence Ollivet-Courtois. Po njenih besedah žival ni dobila dovolj zraka in je vidno trpela.

Belugo ali belega kita, zaščiteno vrsto, ki jo običajno najdemo v hladnih arktičnih vodah, so želeli prestaviti v bazen z morsko vodo v pristanišču Ouistreham v Rokavskem prelivu. Tam so ga želeli tri dni opazovati in zdraviti, preden bi ga izpustili na odprto morje.

Vendar pa je kut med reševalno akcijo poginil. “Kljub reševalni akciji brez primere moramo z žalostjo sporočiti, da je kit poginil,” so na Twitterju sporočile oblasti normandijske regije Calvados. Dodali so, da morali belega kita med prevozom uspavati, da bi tako po oceni strokovnjakov preprečili njegovo nadaljnje trpljenje.

Beluge so arktične živali

Belega kita so v Seni prvič opazili v torek prejšnji teden. Obtičal je pri zapornici Saint-Pierre-la-Garenne, približno 70 kilometrov severozahodno od Pariza. Njegovo zdravstveno stanje se je nato poslabšalo, saj ni želel jesti.

Zanimanje za usodo beluge se je razširilo daleč prek meja Francije, kar je povzročilo velik pritok finančnih donacij in druge pomoči s strani naravovarstvenih skupin in posameznikov.

Beli kiti oziroma beluge se jeseni selijo iz Arktike, da bi se nahranili, vendar pa se le redko odpravijo tako daleč na jug. Včasih odplavajo tudi južneje kot običajno in lahko začasno preživijo tudi v sladki vodi. Po podatkih francoskega observatorija Pelagis, ki je specializiran za morske sesalce, je najbližja populacija belug pri otočju Svalbard severno od Norveške.

Prvič je beli kit v Franciji zašel leta 1948, ko ga je iz ustja reke Loare potegnila ribiška mreža.

**Novica je bila z novimi podatki posodobljena 11. avgusta ob 9:01.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button