Okolje

V Betnavskem gozdu bodo dijaki nameščali gnezdilnice

Dijaki Lesarske in gozdarske šole Maribor bodo v Betnavskem gozdu na črpališču pitne vode v sklopu kampanje Sem sprememba nameščali gnezdilnice za doslej prezrte in izumirajoče divje opraševalce. Prav tam in na Vrbanskem platoju ter v številnih šolah v Mariboru so lani zasadili preko 200 medovitih dreves, grmovnic in rastlin.

Kampanjo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije vodi spletni portal Ekoglobal. Ta na poljuden način s predstavljanjem različnih praks iz Slovenije in tujine osvešča o trajnostnem razvoju. Po njihovem je to edina možnost za preživetje in hkrati tudi poslovna priložnost.

Kot pravijo upravljavci portala, so z lansko akcijo v Mariboru pomagali ogroženim medonosnim čebelam. Tako kot sajenje dreves pa je tudi tokratno akcijo postavljanja gnezdilnic za opraševalce omogočila družba Slovenski državni gozdovi (SiDG).

Mariborski dijaki so izdelali več kot 50 gnezdilnic. Te so si sami zamislili, oblikovali in skozi šolsko leto tudi izdelali iz trajnostnih materialov, tako da so povsem ekološke. Z njimi želijo omogočiti domovanje vedno bolj ogroženim in izumirajočim divjim opraševalcem, ki prav tako kot čebele omogočajo vsako tretjo žlico hrane na naših krožnikih.

Divji opraševalci so čmrlji, metulji in tudi več kot 500 čebel samotark. Ti oprašujejo rastline tudi v mrazu, vetru in dežju, ko čebele ne zapustijo svojih čebelnjakov. Ob tem oprašujejo tudi številna drevesa in rastline, ki jih čebele zaradi premajhnega žela ne morejo.

Raziskava Nacionalnega inštituta za biologijo ter ministrstva za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo je pokazala na nujnost ohranjanja pestrosti opraševalcev. Po njihovem je to edina strategija za zagotavljanje zanesljivosti opraševanja.

Številčnost in raznovrstnost opraševalcev se namreč neposredno odraža na količini in kakovosti hrane. Zato na omenjenem slovenskem inštitutu in v EU potekajo raziskave o njihovem pomenu, da bi tako vzpostavili učinkovite ukrepe za njihovo ohranitev. Med drugim so že ugotovili, da so glavni razlogi za izumiranje podnebne spremembe, prevelika uporaba pesticidov, pomanjkanje ustrezne hrane in prebivališč, torej gnezdilnic.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button