Okolje

Danes se začenjajo akcije za obnovo gozdov po poletnem požaru na Krasu

Ta konec tedna bo stekla obnova gozdov, poškodovanih v požaru na goriškem in delno komenskem Krasu. Danes bodo drevesa sadila podjetja, ki so izkazala podporo in namero dolgoročno sodelovati pri obnovi Krasa, v soboto pa bodo na teren stopili prostovoljci. Letos nameravajo zasaditi 18.000 sadik.

Ogenj je julija uničil več kot 3600 hektarjev goriškega in komenskega Krasa. “Trajalo bo desetletja, ne le leta, da pokrajina in vasi okrevajo,” so zapisali na spletni strani akcije Skupaj za Kras.

Na Krasu načrtujejo več akcij obnove gozdov, danes bodo drevesa sadila podjetja, ki bodo ob tej priložnosti podpisala tudi zavezo o dolgoročni podpori projektu Zeleno srce Krasa. V soboto se bodo na terenu zbrali prostovoljci. V okviru načrta sanacije in glede na velik odziv javnosti za podporo projektu je letos predvidena zasaditev 18.000 sadik gozdnega drevja, so zapisali na spletni strani.

Prostovoljci, ki so se morali zaradi boljše organizacije k akciji prijaviti, naj bodo primerno oblečeni in obuti, s seboj naj prinesejo tudi orodje, kot so kramp, lopata, motika, rokavice, so zapisali organizatorji. Za sadike bodo poskrbeli oni.

Skupni center za obnovo pogorelega Krasa so vzpostavile občine Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen. S Fundacijo Vrabček so podpisale pogodbo za zbiranje namenskih finančnih sredstev za obnovo Krasa, doslej so zbrali več kot 190.000 evrov.

Glavna projekta, ki jih bodo financirali iz zbranih donacij, bosta poleg sajenja sadik gozdnega drevja tudi vzpostavitev drevesnice za vzgojo avtohtonih sadik listavcev in učna pot Zeleno srce Krasa, ki bo povezala vse tri občine.

Medtem je načrt sanacije v požaru poškodovanih gozdov pripravil tudi Zavod za gozdove Slovenije. Stroški sanacije so ocenjeni na več kot 47 milijonov evrov, večina načrtovanih del pa bo izvedena prihodnje leto in leta 2024.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button