Novice

Požar na Krasu: 3500 hektarjev, 12 tisoč gasilcev, 14 zračnih vozil iz tujine

Po grobih ocenah Zavoda za gozdove znaša skupna površina vseh treh požarov na goriškem Krasu, ki zajema območja Klaričev, Kostanjevice na Krasu in Lokvice na slovenski strani, okoli 3500 hektarjev, od tega okoli 2700 hektarjev gozda, je razvidno iz delnega poročila o dvanajstdnevni intervenciji.

Sodelovalo 12 tisoč gasilcev in 2500 ostalih podpornih služb

Približno polovico gozdne površine, ki jo je uničil požar, predstavljajo gozdovi črnega bora, drugo polovico pa listnati gozdovi. Predvsem črni gaber, hrast, mali jesen, koprivovec in podobno. Točna površina in obris požarišča bosta sicer znana v naslednjih dneh, ocenjevanje škode in prva dela pa na tem območju že potekajo.

Uprava RS za zaščito in reševanje je v poročilo vključila tudi nekaj statističnih podatkov v zvezi z opravljeno akcijo. Med drugim so od 19. do 26. julija na požariščih v akciji našteli skupaj 12.526 gasilcev, v akcijah je sodelovalo 2898 vozil. Največ gasilcev naenkrat (1779) je v intervenciji sodelovalo v dnevni izmeni v nedeljo, 24. julija.

V akciji je sodelovalo še okoli 2500 predstavnikov podpornih služb in enot. Med njimi: predstavniki civilne zaščite, policije, nujne medicinske pomoči, rdečega križa, državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, zračne sile, pripadniki Slovenske vojske, enote za hitre intervencije, sežanske območne enote Zavoda za gozdove, uslužbenci Slovenskih državnih gozdov in prostovoljci. Natančne podatke sicer še zbirajo.

Glede na številčnost gasilcev na terenu in potreb so aktivirali tudi vojaško zdravstveno enoto Slovenske vojske, pri čemer so skupaj zabeležili 62 poškodb. Na srečo pa nobena med njimi ni bila hujša.

Devet helikopterjev, pet letal in gasilska enota iz tujine

Zelo pomembna je bila tudi mednarodna pomoč v obliki zračnih plovil. Preko evropskega mehanizma na področju civilne zaščite in bilateralnih dogovorov je požar gasilo devet helikopterjev, pet letal in gasilska enota iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Romunije, Slovaške in Srbije. Pomoč z dvema letaloma je ponudila tudi Švedska, a je Slovenija ponudbo zavrnila.

Ob tem so na upravi v poročilu opozorili na to, da ostaja nerešeno vprašanje veljavnosti vozniških izpitov za kategorijo težjih vozil italijanskih gasilcev na čezmejnem območju. Ti lahko namreč izpit opravijo v sklopu gasilke šole, vendar pa ta izpit v Sloveniji ne velja. Kot so ob tem poudarili, je celotno obmejno območje zainteresirano, da bi omenjeno težavo ustrezno rešili.

Odstranjenih 230 kosov eksplozivnih sredstev iz prve svetovne vojne

Kraško območje, ki ga je zajel požar, zaradi neeksplodiranih bomb še iz časa prve svetovne vojne sodi pod zelo ogrožena območja. Vess čas intervencije je bila zato na kraju prisotna državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Dnevno je bilo na terenu šest do osem pripadnikov enote, ki so za zagotavljanje varnosti usmerjali postopke gašenja ter odstranjevali najdena sredstva. Med intervencijo je bilo na požarišču veliko detonacij, ocenjujejo, da več kot 500. Do torka je enota odstranila 230 kosov eksplozivnih sredstev v skupni teži 1300 kilogramov.

Za boljši pregled nad celotnim območjem požara so 21. julija aktivirali satelitsko snemanje požarov na Krasu Copernicus EMS. Sistem je dnevno zagotavljal satelitske posnetke celotnega območja požara, iz njih sta bila razvidna širjenje požara ter njegova velikost.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button