Tehnologija

Slab dan za Facebook: mrk in preiskava

Družbeno omrežje Facebook se je v sredo soočalo z več težavami hkrati

Štiri glavne Facebookove aplikacije velik del dneva niso delovale, poleg tega so po poročanju medijev ameriški preiskovalci začeli kriminalistično preiskavo deljenja podatkov o uporabnikih, so poročale tuje tiskovne agencije.

Uporabniki v sredo, 13. marca, od okoli 17. ure po srednjeevropskem času niso mogli uporabljati aplikacij Facebook, Instagram, Whatsapp in Messenger, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pokazali podatki spletne strani Downdetector.com. Težave so imeli uporabniki v Avstraliji, Aziji, Evropi ter v Severni in Južni Ameriki.

Facebook je o težavah obveščal nekaj ur kasneje, ko je prek omrežja Twitter sporočil, da napako odpravljajo in da vzrok za težave ni t. i. napad DDoS (Distributed Denial of Service Attack). Pri slednjem gre za napad z izjemno povečanim številom hkratnih dostopov na ciljno spletno storitev, kar ohromi to storitev.

V času mrka je ameriški časnik New York Times objavil, da so ameriški organi začeli preiskovati Facebookovo deljenje podatkov uporabnikov s podjetji, ne da bi uporabniki za to vedeli. Sodišče v New Yorku od vsaj dveh večjih izdelovalcev pametnih telefonov zahteva informacije o tovrstnih dogovorih s Facebookom.

Ravnanja Facebooka, ki ima več kot dve milijardi uporabnikov, s podatki že preiskujejo različni organi v ZDA in drugih državah po svetu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

 

 UM
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button