Znanost

Varni z znanostjo – Evropska noč raziskovalcev 2019

Univerza v Mariboru (UM), Univerza na Primorskem (UP) in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer v petek, 27. septembra 2019, organizirajo Evropsko noč raziskovalcev. Ta bo pod sloganom "Varni z znanostjo" potekala v Mariboru, Ljutomeru, Kopru, Izoli in Brežicah in s tem hkrati v 371 evropskih mestih.

Evropska noč raziskovalcev želi širši javnosti ponuditi priložnost za spoznavanje najnovejših dosežkov znanosti in njihovega pomena za naše vsakdanje življenje. Sproščeno se boš lahko družil tudi z raziskovalci ob eksperimentih, kvizih, nagradnih igrah, zborovskih in koncertnih nastopih, kavarniških debatah.

Prireditve bodo potekale v Mariboru, Ljutomeru, Kopru, Izoli in Brežicah.

Izjemno pester in bogat program je objavljen na spletni strani www.ern.um.si.

V letu 2018 se je Evropske noči raziskovalcev udeležilo 33.544 raziskovalcev in približno 1,5 milijona obiskovalcev, kar je mnogo več kot v letu 2017. Njen glavni financer je Evropska komisija, z ukrepi Marie Skłodowska-Curie.

Varni z znanostjo

Evropska noč raziskovalcev letos poteka pod sloganom “Varni z znanostjo / Safe with Science (SAWE)”. Spodaj lahko preveriš podrobnejši program po krajih:

  • Maribor (rektorat UM, Europark, Vetrinjski dvor in Center eksperimentov),
  • Brežice (Gimnazija Brežice),
  • Ljutomer (Gimnazija Franca Miklošiča in Športno izobraževalni center– ŠIC),
  • Koper, Izola (UP Fakulteta za vede o zdravju, dvorišče Pretorske palače in rektorata Univerze na Primorskem, Arheološki park Simonov zaliv in stavba Galeb UP FAMNIT).

Osrednji namen Evropske noči raziskovalcev je osveščanje o poklicu raziskovalca, znanosti in njunem pomenu za sodobno družbo. Projekt širši javnosti in predvsem mladim omogoča, da spoznajo pomen znanosti in se preizkusijo v vlogi raziskovalca.

Evropska noč raziskovalcev, Varni z znanostjo, Univerza v Mariboru, Gimnazija Brežice, Evropska noč raziskovalcev 2019,

Dobiš lahko tudi odgovore na to, kako s pomočjo evropskih in nacionalnih iniciativ, ukrepov in programov financiranja uspešno pričneš in razvijaš svojo znanstveno kariero. Dobil boš tudi odgovore “na vprašanja, ki jih znanstvenikom preprosto še niso imeli priložnosti zastaviti, sami pa o tem še niso spregovorili,” poudarja prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost UM prof. dr. Zoran Ren.

Udeležba na vseh dogodkih osrednje prireditve je brezplačna.

 

 UM
Evropska noč raziskovalcev

Sorodni članki

Back to top button