Znanost

TRISAT-R se je utiril, ekipa pa je z njim tudi uspešno vzpostavila stik

Polet novega slovenskega satelita Trisat-R, ki so ga v sredo z novo evropsko nosilno raketo Vega-C izstrelili v vesolje, poteka po načrtih. "Danes (14. julija op. u.) ob 13.42 je bil z zemeljsko postajo v Zrkovcih vzpostavljen prvi uspešen kontakt s satelitom," je za STA povedal vodja projekta Iztok Kramberger.

Izstrelitev rakete Vega-C, na kateri je bil poleg ostalega tovora tudi novi slovenski satelit Trisat-R, iz vesoljskega letališča Kourou v Francoski Gvajani je bila v sredo sprva predvidena ob 13.13 po srednjeevropskem času, a so jo zaradi tehničnih težav nekajkrat preložili. Naposled je začela raketa pot v vesolje ob 15.13.

“Po zagonu motorjev nosilne rakete Vega-C se je po dveh urah in devet minut uspešno odcepil tudi satelit Trisat-R. Ta je po 30 minutah namestil svoj antenski sistem,” pojasnjuje Kramberger s FERI.

Gre za nanosatelit, ki je namenjen opravljanju meritev ionizirajočega sevanja v srednji Zemljini orbiti z namenom modeliranja okolja magnetosfere ter boljšega razumevanja vesoljskega vremena. V prvi vrsti pa je pomemben kot demonstracija sposobnosti slovenskega visoko tehnološkega znanja in tehnologij.

Stik vzpostavili iz posebne zemeljske postaje v Zrkovcih

Zaradi izredne miniaturizacije satelita in velike razdalje ni mogoče, da bi s satelitom komunicirali preko obstoječih zemeljskih postaj, kot to počnejo v primeru prvega nanosatelita Trisat. Zato je podjetje SkyLabs lani začelo v Zrkovcih pri Mariboru postavljati zemeljsko postajo z ustreznim antenskim stolpom. Tam so včeraj tudi vzpostavili uspešen stik s satelitom.

Zaradi visoke Zemljine orbite se satelit Trisat-R po svojem utirjenju in novem življenjskem ciklu ne bo približeval Zemlji in izgorel, temveč se bo počasi oddaljeval od Zemlje in ostal v vesolju. Zaradi visoke stopnje sevanja je predvidena življenjska doba satelita približno dve leti.

Prvi v mnogih pogledih

Satelit, ki so ga uspeli sestaviti v manj kot šestih mesecih, je po Krambergerjevih besedah v mnogih pogledih prvi v svetovnem merilu. “Prvi na svetu smo v vesolje poleteli novo procesorsko jedro RISC-V, kar nam po informacijah Evropske vesoljske agencije (ESA) zavida tudi Nasa. Prvi smo v vesolje poleteli inštrument, ki sta ga v medsebojnem sodelovanju razvijali ESA in Cern. Smo tudi eden prvih nanosatelitov v srednji Zemljini orbiti in po mnenju ESA tudi najpomembnejši,” je pojasnil.

“Kot prvi smo v tako zahtevno okolje poleteli natisnjene mehanske dele, katerih kvalifikacija je bila izjemno zahtevna. Med izjemne inovacije si štejemo tudi dve miniaturni barvni kameri in če bomo uspešni pri nadaljnjem delu, bomo zmožni iz tako majhnega satelita narediti slike 6000 kilometrov oddaljene Zemlje,” je še povedal Kramberger.

To je tretji slovenski satelit v vesolju. Z isto raketo kot prvi nanosatelit Trisat so septembra 2020 poslali v vesolje še mikrosatelit Nemo HD, ki so ga razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI v Ljubljani.

STA-krog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button