Znanost

Slovenci smo zvezdi nadeli ime Irena, planetu pa Iztok

Slovenska eksoplanet in njegova zvezda, ki so ju poimenovali v okviru pobude PoimenujmoPlanet ob 100-letnici Mednarodne astronomske zveze (IAU), sta Iztok in Irena.

Za slovensko poimenovanje planeta je bil izbran 446 svetlobnih let oddaljeni WASP-38 b. Njegova materinska zvezda je WASP-38 oz. HD 146389 z navidezno magnitudo 9,4. Nahajata se v ozvezdju Herkula.

Samo Košmrlj je podal zmagovalni predlog in imeni povzel po romanu Pod svobodnim soncem.

David Brown z univerze v Warwicku, eden od znanstvenikov, ki so odkrili ta planet, je dejal, da je planet WASP 38 eden prvih, ki so jih odkrili v sklopu projekta Wide Angle Search for Planets (WASP).

Brown je še povedal, da je zvezda Irena večja od Sonca, in sicer je njen polmer skoraj 1,4-krat večji od Sončevega. Je tudi bolj vroča in nekoliko starejša. Na nebu jo je mogoče opaziti s pomočjo teleskopov.

Iztok, planet tipa vroči Jupiter, pa ima polmer 1,08 Jupitrovega in maso približno 2,5-krat mase Jupitra. Astronomi domnevajo, da ima gosto kamnito sredico, ki jo obdaja plin, sestavljen pretežno iz vodika.

Irena in Iztok zmagala med 300 predlogi

V sklopu slovenske kampanje PoimenujmoPlanet, ki je potekala v sklopu aktivnosti za popularizacijo astronomije ob 100-letnici Mednarodne astronomske zveze (IAU), so organizatorji prejeli več kot 380 predlogov, od katerih 73 ni izpolnjevalo vseh pogojev. Med njimi je strokovna komisija najprej naredila ožji izbor 12 predlogov in nato izbrala tri finaliste, ki so jih poslali v končni izbor IAU.

Slovenski predlogi so bili Morana za planet in Kresnik za zvezdo, Apis za planet in Tilia (latinski imeni za čebelo in lipo) za zvezdo ter zmagovalna kombinacija Iztok in Irena.

Na svetovni ravni je v pobudi za poimenovanje eksoplanetov sodelovalo več kot 70 držav. Zato so se odločili, da vsaki sodelujoči državi dodelijo planetarni sistem, eksoplanet in matično zvezdo. Vsaka izmed dodeljenih zvezd je vidna iz države in dovolj svetla, da jo lahko opazujemo že z manjšim teleskopom.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button