TehnologijaZnanost

Uspešna izstrelitev TRISAT-R: Slovenci imamo nov satelit v vesolju

Dve leti po izstrelitvi prvega slovenskega satelita v vesolje je danes poletel v nebo še en, poimenovan Trisat-R. Razvili so ga na Univerzi v Mariboru. Ob 15:13 so ga v vesolje poslali iz izstrelišča v Francoski Gvajani, z novo evropsko nosilno raketo Vega-C.

“Uspešen polet je zgolj začetek”

Na Univerzi v Mariboru je ob izstrelitvi nove evropske nosilne rakete VEGA-C iz Francoske Gvajane, ki je TRISAT-R ponesla v vesolje, potekal poseben dogodek na Rektoratu UM. Rektor prof. dr. Zdravko Kačič je ob tem poudaril, kako pomembeni so dosežki TRISAT ekipe, ki jih zavida tudi NASA. Zbrane je nagovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han. “To, kar smo kot otroci gledali na velikih platnih kot znanstveno fantastiko, postaja realnost,” je povedal pred izstrelitvijo.

Dekan FERI prof. dr. Gorazd Štumberger je poudaril predvsem pomen in doprinos študentov k vsem dosedanjim TRISAT projektom, direktor Skylabs d.o.o dr. Tomaž Rotovnik pa je izpostavil napredek v primerjavi s prejšnjima misijama. Na koncu je o TRISAT-R, ekipi in njihovem trdem delu spregovoril še vodja projekta doc. dr. Iztok Kramberger, ki je naštel tudi mejnike, ki jih predstavlja izstrelitev satelita.

| V dvorani Vladimirja Bračiča smo potrpežljivo čakali na izstrelitev satelita.
| Doc. dr. Iztok Kramberger je povedal, da je izstrelitev TRISAT-R zgodovinsko sicer pomembnejša, vendar v ekipi ni bilo toliko napetosti kot prvič.
| Od leve proti desni: direktor podjetja SkyLabs Tomaž Rotovnik, minister Matjaž Han, rektor UM prof. dr. Zdravko Kačič, dekan FERI prof. dr. Gorazd Štumberger in vodja projekta TRISAT doc. dr. Iztok Kramberger.

  Gre za rizično misijo

  Nov slovenski satelit TRISAT-R je nastal v sodelovanju Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM z ESA, CERN-a in slovenskega podjetja SkyLabs. Njegov osnovni namen je opravljanje meritev ionizirajočega sevanja v srednji Zemljini orbiti z namenom modeliranja okolja magnetosfere in boljšega razumevanja vesoljskega vremena.

  Satelit TRISAT-R je bil v celoti zasnovan, načrtovan in zgrajen v Sloveniji, v le 6 mesecih.Težak je 4965 gramov, velik pa 30 krat 10 krat 10 centimetrov, zato sodi v razred nanosatelitov standardne velikosti treh enot. Ko se bo satelit utiril, bo potoval v Zemljini orbiti na višini 6000 kilometrov. Gre za osrčje ionosfere, kjer je povišano ionizirajoče sevanje. Predvidena življenjska doba satelita je zato 2 leti.

  Po dveh preložitvah je nosilna raketa Vega-C končno poletela

  Izstrelitev rakete je bila sprva predvidena ob 13:13, vendar so pol minute pred predvideno izstrelitvijo to preložili. Avtomatizirana sekvenca, ki skrbi, da zadnji koraki izstrelitve potekajo kot predvideno, je ugotovila napako, zato so prelet sprva preložili na 14:13. Podobna zgodba se je ponovila še enkrat in raketa je končno poletela ob 15:13.

  Približno dve uri po izstrelitvi se je satelit utiril v Zemljini orbiti, pozno ponoči pa bo ekipa TRISAT skušala vzpostaviti prvi kontakt s satelitom.

  Urška JAKOPIN
  Urška JAKOPIN

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button