Tehnologija

Po več mesecih pogajanj in drame je Elon Musk končno prevzel Twitter

Milijarder Elon Musk je vendarle prevzel družbeni medij Twitter. Najbogatejši človek na svetu je 44 milijard dolarjev vreden prevzem zaključil včeraj, novico pa pospremil s tvitom, da je "ptica osvobojena". Glede na poročanje ameriških medijev je že razrešil več najvišjih predstavnikov podjetja, vključno z izvršnim direktorjem Paragom Agrawalom.

Z Muskovim prevzemom Twitterja se zaključuje več mesecev trajajoča saga med ustanoviteljem Tesle in podjetja Space X ter tem družbenim medijem. Musk je namreč nakup Twitterja napovedal aprila, njegovi odvetniki pa so tehnološko podjetje v začetku julija uradno obvestili, da Musk od posla odstopa. Kot razlog so navedli, da ga je podjetje zavajalo glede ključnih vidikov poslovanja, zlasti glede dejanskega števila uporabniških računov.

Twitter je Muska tožil, a je nato ta v začetku meseca sporočil, da bo nakup vendarle izpeljal, in sicer po prvotno ponujeni odkupni ceni 54,2 dolarja za delnico. Strani sta imeli čas za sklenitev 44 milijard ameriških dolarjev vrednega posla do danes, v nasprotnem primeru bi stekel sodni proces.

Musk je včerak še pred uradno potrditvijo izjavil, da prevzema Twitter zato, da pomaga človeštvu. “Za prihodnost civilizacije je pomembno, da ima digitalni javni prostor, kjer se lahko razpravlja o širokem obsegu prepričanj na zdrav način, brez zatekanja k nasilju,” je v odprtem pismu sporočil bogataš.

Musk je dodal, da lahko družbeni mediji ustvarijo več sovraštva in razdelijo družbo v votline, kjer se lahko poslušajo skrajneži take ali drugačne vrste. “Twitter seveda ne mora postati peklenska površina, kjer lahko vsak dela, kar mu pade na pamet, kjer se lahko pove vse brez posledic, vendar pa mora biti topel in izražati dobrodošlico vsem,” je zapisal.

Prevzem je nato včeraj zvečer potrdil s tvitom: “Ptica je osvobojena”.

Glede na poročanje ameriških medijev je nemudoma razrešil izvršnega direktorja Agrawala, glavnega finančnega direktorja Neda Segala in direktorico za pravne zadeve Vijayo Gadde.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button