Tehnologija

28. aprila obeležujemo mednarodni dan Punce v IKT

Leta 2011 je Mednarodna telekomunikacijska zveza (mednarodna organizacija, ki sestavlja in potrjuje standarde v telekomunikacijah in je bila ustanovljena leta 1865 v Parizu) razglasila mednarodni dan »Punce v IKT«. V 21. stoletju imajo dekleta in fanti enake možnosti za izbiro poklicne poti, še vedno pa obstaja miselnost, da obstajajo tipično moški in tipično ženski poklici.

Zato dan Punce v IKT spodbuja dekleta, naj svojo poklicno pot začrtajo na podlagi osebnih interesov in talenta, ne pa na podlagi stereotipov. Spodbuja zanimanje deklet za tehnologijo, računalništvo, nove komunikacijske medije in inženiring, ponuja jim priložnosti za navezovanje stikov za prihodnjo kariero in jih navdihuje za vodilne položaje.

Tema dneva Punce v IKT v letu 2022 je »dostopnost in varnost«. Dekleta in ženske, ki ne morejo dostopati do interneta ali se na spletu ne počutijo varne, namreč ne morejo razviti potrebnih digitalnih veščin in sodelovati v digitalnem okolju. To pa vpliva na njihovo poklicno pot in izobraževanje na področju STEM, ki združuje naravoslovje, tehnologijo, inženirstvo in matematiko.

Univerza v Mariboru stremi k enakosti med spoloma, še posebej pa spodbuja dekleta k vpisu na študijske programe, ki so »netipično ženski«. Aktivnosti na tem področju se kažejo v vsakoletnem večjem vpisu študentk v študijske programe IKT.

UM
UM

Sorodni članki

Back to top button