Tehnologija

CAPTCHA preverjanje, da nisi robot, se z iOS inovacijo poslavlja

Klikanje semaforskih luči ali pa prepisovanje tresoče zapisanih črk - zagotovo tudi tebi preverjanje CAPTCHA, ki zagotavlja, da si človek, ni bilo najbolj v veselje. Z novo nadgradnjo iOS sistema se preverjanje robotov zaključuje.

CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), sicer pomembna varnostna funkcija, ampak velikokrat tako nadležna, nam bo z novo verzijo iOS and macOS operacijskega sistema pomahala v slovo. Nova avtomatska tehnologija bo spletnim stranem omogočala, da brez dodatnega dela preverijo, ali za ekranom sedi človek.

Dosedanji sistem CAPTCHA je od tebe zahteval, da med fotografijami izbereš tiste z avtomobili, tovornjaki, semaforji ali pa da prepišeš zabrisane črke. In ob napaki proces še enkrat ponoviš. Včasih se je človek ob tem nadležnem preverjanju zares vprašal, ali ni morda celo robot.

Spletna stran bo prejela kriptirano izjavo o tem, da napravo uporablja človek

Vseeno pa je za zaščito pred zlonamernimi napadi ali boti preverjanje nujno. Apple se je v iskanju novega načina za zagotavljenje spletne varnosti povezal s podjetjema Fastly in Cloudflare. Tehnologija je podobna tehniki sistema Fido, ki vsa gesla združuje na enem mestu, za dostop do njih pa uporablja biometriko.

Tehnologija za preverjanje avtentičnosti pa napravi omogoča, da spletišču pošlje kriptirano izjavo, ki potrjuje, da jo uporablja človek. Storitev bo sicer povezana z Applovim iCloud omrežjem, ampak spletišče ob prejemu potrditve človeškosti ne bo prejelo nobenih osebnih podatkov.

Podobne tenologije se je lotil tudi Google in jo integriral v svoj brskalnik Chrome. Vendar pa cilj Googla ni, da konča CAPTCHA preverjanje enkrat za vselej, ampak predvsem dobiček in uporaba njegovega sistema s strani tretjih oseb.

Guardian
Firefox Add-Ons

Sorodni članki

Back to top button