Priložnosti

Odprt je razpis za Inženirko leta 2020

Organizatorji so odprli razpis za Inženirko leta 2020. Z izborom, ki letos poteka tretje leto zapored, želijo prispevati k učinkoviti promociji inženirskega poklica v Sloveniji in graditi skupnost slovenskih inženirk. Posamezniki oziroma podjetja in organizacije lahko kandidatko za inženirko leta predlagajo do 20. septembra.

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial. Kot inženirke so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk. Te lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo in opogumijo za odločitev za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot. Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote, so zapisali organizatorji izbora.

Med prijavljenimi kandidatkami bo komisija izbrala deset predstavnic letošnje tretje generacije slovenskih inženirk, ki jih bodo predstavili 11. novembra. Priznanje Inženirka leta 2020 pa bodo podelili na slavnostnem dogodku z razglasitvijo 6. januarja 2021.

Posamezniki oziroma podjetja in organizacije lahko kandidatko za Inženirko leta 2020 predlagajo do 20. septembra prek obrazca na spletni strani www.inzenirka-leta.si.

Naziv bo predala aktualna nosilka naziva Inženirka leta. Raziskovalka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru Aida Kamišalić Latifić. Kamišalić Latifićeva se ukvarja predvsem s tehnologijo veriženja blokov. Leto pred tem je bila za prvo slovensko inženirko leta izbrana Dora Domajnko, doktorica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.

Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo problem “nevidnosti” inženirk v družbi. V Evropi je namreč na študijih STEM le dobra četrtina deklet, v Sloveniji od treh študentov ena. Dva od glavnih razlogov, zakaj se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta namreč premalo zgledov in neustrezno naslavljanje pomena, vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe.

Izbor, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter sodelujočih partnerjev, je del projekta Inženirke in inženirji bomo! Ta mlade z aktivnostmi in dogodki na gimnazijah ter šolskih centrih že deveto leto navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button