Tehnologija

Slovenska satelita v vesolje predvidoma 19. junija

Slovenska satelita Trisat in Nemo HD bosta v vesolje poletela 19. junija po srednjeevropskem času, so za STA potrdili v Centru odličnosti Vesolje-SI, v katerem so izdelali Nemo HD. Priprave na izstrelitev, ki so jo že večkrat preložili, bodo začeli prihodnji teden.

V ljubljanskem centru odličnosti so zapisali, da bodo izstrelitev rakete Vega s 53 sateliti izvedli iz izstrelišča v Francoski Gvajani 18. junija pozno zvečer po lokalnem času oziroma 19. junija zjutraj po srednjeevropskem času.

Ekipa centra, ki jo sestavljata Tomaž Rodič in Martin Lamut, je pretekli teden prispela v Kourou v Francoski Gvajani. Trenutno sta v 14-dnevni karanteni, priprave na izstrelitev v tamkajšnjem vesoljskem centru bodo začeli v torek, 26. maja.

Raketo evropskega vesoljskega podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma na krovu bi morali izstreliti že 23. marca. Izstrelitev pa so zaradi pandemije novega koronavirusa dober teden pred tem preložili za nedoločen čas.

To ni bila prva preložitev, saj bi morala satelita po prvotnih načrtih v vesolje poleteti že 9. septembra lani. Pred tem je namreč podjetju Arianespace julija lani spodletela izstrelitev nosilne rakete Vega.

Nemo HD je mikrosatelit visoke ločljivosti z maso 65 kilogramov. Omogočal bo zajem multispektralnih podob površine Zemlje ter snemanje videa HD.

Nanosatelit Trisat je težak zgolj okoli pet kilogramov. Imel sposobnost opazovanja Zemlje na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru. Njegov glavni cilj je testiranje robustnosti nove vesoljske elektronike.

 

 STAkrog
 UM

Sorodni članki

Back to top button