Kulsko

Vroča noč! Kako zaspati pri 25 stopinjah Celzija?

Začel se je vročinski val, zaradi katerega bodo temperature narasle krepko čez 30 stopinj Celzija. Vroče pa ne bo le čez dan, ampak tudi ponoči.

Temperature okrog 30 stopinj bodo vztrajale še vsaj dva tedna, zato bo tudi ponoči zelo vroče. Spanje bo velik izziv za vse, katerih spalnica se ponoči ogreje na zunanjo temperaturo. Obstaja pa nekaj rešitev, s katerimi bo vroča noč postala znosna in boš lahko ujel vsaj nekaj spanca.

Poskrbi, da boš med vročinskim valom spil dovolj vode. Nadomestiti moraš tudi tisto, ki jo ponoči izgubiš s potenjem.

Ventilatorji

vroča noč, ventilatorji, ledeno vodo, ledena voda, odeje, vročina, spanje, vroče, ventilator, ponoči, spanje ponoči, nočno spanje, temperature, nočne temperature

Poskrbi za dober električni ventilator. Predlagamo “nihajnega” (levo-desno), ki bo bolje ohladil zrak. S tovrstnim premikanjem zrak namreč potiska po sobi, zato lahko ventilator nastaviš pod takšnim kotom, da si zagotoviš stalen dotok hladnega zraka. V tej vročini bo ventilator tvoj najboljši prijatelj, zato naj bo kakovosten in uporaben.

Znebi se odeje

Če še vedno spiš pod mehko, debelo odejo, jo med tem vročinskim valom raje pospravi v omaro. Pokrij se zgolj s prevleko za odejo ali tanko rjuho, če pa ti je še vedno vroče, pa pospravi tudi to.

Posteljnino pred spanjem postavi v zamrzovalnik

Posteljnino boš ohladil, če jo za kratek čas zapreš v zamrzovalnik ali hladilnik. Zveni zelo nenavadno, vendar ti bo hladna posteljnina pomagala ohladiti telo, ko se boš odpravil v posteljo. Deset minut v zamrzovalniku bi moralo biti dovolj, da posteljnina ne zamrzne, ampak se ravno prijetno ohladi.

Ne spi gol

Čeprav se zdi, da ti bo na tak način manj vroče, je ravno obratno. Ohlapne, bombažne pižame bodo tvoje telo držale na konstantni temperaturi, hkrati pa bodo vpijale znoj. Če imaš okno odprto na strežaj, bo to zelo vroča noč za sosede s klimo.

Tuširaj se z ledeno vodo

ventilatorji, ledeno vodo, ledena voda, odeje, vročina, spanje, vroče, ventilator, ponoči, spanje ponoči, nočno spanje, temperature, nočne temperature, vroča noč

Tik pred spanjem se stuširaj z ledeno ali mrzlo vodo. Tvoje telo se bo ohladilo in počutil se boš udobneje. Če se ti to zdi preveč ekstremno, pa v ledeno vodo namoči brisačo in si jo pred spanjem položi na čelo. Telo pa si lahko ohladiš tudi, če v ledeno vodo namočiš stopala.

Spi sam

Če lahko, poskušaj spati brez partnerja, saj se boš počutil udobneje. Na tak način bo tvoja postelja prejela manj telesne temperature, stvari okrog tebe pa bodo hladnejše in udobnejše. Tvoj spanec bo sanjski.

Brez alkohola

Zagotovo ti v tej vročini paše hladno pivo ali pa leden koktejl. Ampak tukaj se skriva nevarnost, zaradi katere boš pokonci vso noč: alkohol. Alkohol dehidrira telo, zato boš moral popiti še več vode, kot le nadomestiti tisto, ki si jo čez noč izgubil zaradi potenja.

 

 DOSTOP.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button