Kultura

7. Evropsko prvenstvo v slam poeziji – zmagovalka je Španka Olza Olzeta

Sinočnji finale 7. Evropskega prvenstva v Slam poeziji, ki ga je na spletu v živo spremljalo več kot 300 gledalcev iz vsega sveta, je okronalo novega prvakinjo. To je španska predstavnica Olza Olzeta, ki je s svojimi izjemnimi nastopi in pesmimi osvojila najvišje ocene strokovne žirije in publike.

Po napetih petkovih predfinalnih izborih se je 7. Evropsko prvenstvo v slam poeziji včeraj postopoma približevalo vrelišču. V finalu so bili:

  • Lucerna do Moco (Portugalska),
  • Richárd Sárközi (Madžarska),
  • Eva Kokalj (Slovenija),
  • Dino More – Tremens (Hrvaška),
  • Olza Olzeta (Španija),
  • Julie Lombe (Belgija),
  • Solja Krapu (Finska),
  • Ondřej Hrabal (Češka),
  • Panagiotis Drakopoulos (Grčija) in
  • Alexander Delphinov (Rusija).

Deseterica finalistov  se je na sinočnjem tekmovanju predstavila s popolnoma svežimi nastopi. Z njimi so navdušili strokovno žirijo in več kot 300 gledalcev, ki so čez spletne kanale dogajanje spremljali v živo. Pet izmed njih – Lucerna do Moco, Eva Kokalj, Dino More – Tremens, Olza Olzeta in Panagiotis Drakopoulos – se je z najvišjimi skupnimi ocenami uspešno prebilo v ožji izbor, kjer so se predstavili še s tretjim nastopom.

S skupno 83,4 točkami od 90 je po napetem ocenjevanju končno zmago slavila španska prvakinja Olza Olzeta. Ta je ob prestižnem naslovu v nagrado prejela tudi uradni pokal prvenstva, umetniško skulpturo Jožeta Šubica. Slednji je letošnji prejemnik nagrade ZDSLU za življenjsko delo. Ob razglasitvi se je v prenos prvenstva javila Olza Olzeta ter povedala, da je zmaga popolnoma nepričakovana. Dodala je, da neizmerno srečna, saj se je imela prvič priložnost predstaviti na mednarodnem nivoju. Iskreno se je zahvalila tako organizatorjem letošnjega prvenstva kot tudi organizaciji Slam Poetry Barcelona, ki ji je omogočila udeležbo.

Drugo mesto si je prislužil Lucerna do Moco iz Portugalske, tretje mesto pa je zasedla slovenska predstavnica Eva Kokalj.

Kdo je Olza Olzeta, ki je osvojila 7. Evropsko prvenstvo v slam poeziji?

Olza Olzeta (1997) prihaja iz Barcelone. Slamovska prvakinja Santako je postala leta 2019. Istega leta pa si je prislužila še drugo mesto na 9. državnem prvenstvu Španije. Je ustanoviteljica Poezije proti kapitalizmu in patriarhatu (»Jam Poética y musical contra el capitalismo y el patriarcado«). Prav tako pa je tudi koordinatorka LGTBIQ + protirasističnega odprtega mikrofona v Barceloni. Pri nekaterih svojih trenutnih projektih sodeluje z drugimi umetniki: »Ocena vrednosti« (»Estimar és de valentes«), ki meša glasbo in poezijo; »Poezija izginjajoče točke (»Poesía punto de fuga«) in »Soba 18« (»Sala 18«).

Olza Olzeta, Evropsko prvenstvo v slam poeziji

Mednarodni odziv je bil fenomenalen

Skupno si je predizbora in finale čez spletni prenos v živo ogledalo več kot 750 gledalcev iz Slovenije in tujine. Ti so s svojimi odzivi in komentarji popestrili dogajanje ter s pomočjo spletnega glasovanja oddali 601 glas. Ti glasovi pa so neposredno soodločali o uvrstitvah v finale ter izbiri končnega zmagovalca.

Dvojezične in interaktivne dogodke sta povezovala Juš Milčinski in Mojca Frim. S kratkim pozdravnim nagovorom pa sta nastopajoče in gledalce ob tej priložnosti nagovorila direktorica MKC Maribor Marja Guček in podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra.

Nastope je ocenjevala strokovna komisija. Ta je bila v sestavi Elena Prendžova, Mario Tomić, Jaan Malin in Denis Škofič. Petino glasov pa prispevali gledalci, ki so ob spremljanju spletnega prenosa lahko oddajali ocene za vsak posamezni nastop s pomočjo spletnega vprašalnika.

Korektnost in točnost tekmovanja je ves čas dogajanja budno nadzorovala nadzorna komisija prvenstva. To sta sestavljala rapovski glasbenik ter slamer Mišel Ristov ter pesnica ter kritičarka Helena Zemljič.

Petra Kolmančič, odgovorna producentka tekmovanja:

»Slamovski pesniški prvaki in prvakinje so na tokratni izvedbi evropskega prvenstva v slam poeziji tekmovali s po tremi pesniškimi besedili, ki pa so jih seveda lahko predstavili le tisti izbranci in izbranke, ki so se uspeli prebiti v tretji krog tekmovanja. Po uvrstitvi v finale je ob odlični ter prepričljivi interpretaciji izbira primernih pesniških tem izjemnega pomena. Predstavnik Portugalske, Lucerna do Moco, se je v prvem krogu finala predstavil s pesmijo Nepoklic, v kateri obravnava položaj priseljencev iz držav tretjega sveta, ki so se kljub diplomi iz književnosti in humanistike, primorani udinjati na podcenjenih in podplačanih delovnih mestih Zahoda, pogreznjenega v meritokratsko letargijo. 

Richárd Sárközi, predstavnik Madžarske, je na finalnem nastopu izbral sorodno temo kot do Moco: v obliki zanimivega pesniškega dialoga med svojim mladim in starim jazom je podal samokritično oceno svoje življenjske poti, ki ga je z diplomo iz filozofije namesto na pot pesniškega uspeha vodila v intelektualno prostitucijo na področje dela v oglaševanju. Naša predstavnica Eva Kokalj se je predstavila s pesmijo z ljubezensko tematiko, eno redkih, ki smo jih slišali na tem prvenstvu. Dino More – Tremens, Hrvaška, je izbral rimano pesem v rapovski in trapovski maniri z naslovom Trap Bowg, Olza Olzeta, predstavnica Španije, pa je v pesmi z naslovom Mati tematizirala travmatičen družinski dogodek iz preteklosti. Julie Lombe iz Belgije je izrazila kritični pogled na družbo, ki dovoljuje zlorabo žensk in mladoletnih deklet v snuff filmih in pornoindustriji.

O medsebojni povezanosti, prepletenosti in nevidnih vezeh med nami, ki se jih pogosto ne zavedamo, pa vendar so naša življenja odvisna od njih, je govorila pesem z naslovom Potrebujem voznika avtobusa, finske predstavnice Solje KrapuOndřej Hrabal, češki prvak, je v pesmi Oda selektivnemu spominu tematiziral nedavno preteklost svoje domovine v objemu socialističnega režima. Grški predstavnik Panagiotis Drakopoulos je v finalni pesmi prvega kroga preletel kratko zgodovino človeka, čigar tendence nihajo med graditeljem in rušiteljem. Alexander Delphinov, Rusija, je izbral podobno temo kot naša predstavnica, torej ljubezen. Sodnike in občinstvo so po prvem nastopu najbolj prepričali Panagiotis Drakopoulos (Grčija), Dino More – Tremens (Hrvaška), naša Eva Kokal,  Lucerna do Moco, (Portugalska) in Olza Olzeta (Španija).

Omenjena peterica se je uvrstila v drugi krog finala, kjer je Lucerna do Moco nastopil s pesmijo Dekle s tropskimi očmi, Eva Kokal s pesmijo Prva ljubezen, Dino More – Tremens s pesmijo Prečudovit dan, Olza Olzeta s pesmijo Traheotomija ter Panagiotos Drakopoulos s pesmijo Maska. Po seštevku sodniških ocen iz vseh krogov ter ocen iz spletnega glasovanja je sedma evropska prvakinja v slamovski poeziji postala Španka Olza Olzeta. Tokrat bom izbrala sebe, pravi verz iz pesmi, s katero je nastopila v finalu. Sodniki ter pisano evropsko občinstvo pa je tokrat izbralo njo! Iskrene čestitke Olzi in čim več uspešnih nastopov!«

Nina Medved, izvršna producentka tekmovanja:

»Vzdušje je bilo neverjetno. Dva dni smo imeli občutek, da smo živo povezani z vso Evropo in drugimi celinami, ki so nas spremljale. Najljubši del prvenstva je zame še zmeraj polfinale, v katerem se zvrstijo vsi uprizoritveni pesniki in pesnice in dobijo priložnost, da pred zbranim občinstvom predstavijo svojo poetiko besede, glasu in giba. Nekateri so močnejši v enem ali drugem, jasno, vsak ima tudi svoje izbrance, ki jih nagovorijo močneje. Da se za trenutek zdi, da si se empatično našel v izkušnji Drugega in prepoznal občutje, podobo, misel, ki ti jo je podaril nastopajoči tudi v lastni bivanjski izkušnji.

Ob tem sem izredno ponosna, da nam je uspel tak velik, resnično demokratičen, panevropski in bogat pesniški dogodek, na katerem se je za povrh slovenska predstavnica prvič uvrstila v finale in zasedla celo 3. mesto. Eva Kokalj je tako nocoj zapisala zgodovino pesniškega performansa in za to ji iskreno čestitam!«

MKC Maribor se ob tej priložnosti iskreno zahvaljuje vsem nastopajočim, partnerjem in organizacijski ekipi. S svojim požrtvovalnim delom so kljub edinstvenim okoliščinam in številnim omejitvam Evropsko prvenstvo v slam poeziji prvič v zgodovini uspešno v celoti prestavili v virtualni svet. Prav tako se iskreno zahvaljujemo vsem gledalcem. Ti so s svojo pozitivno energijo poskrbeli, da je bilo tekmovanje kljub spletni izvedbi prav tako napeto in nepozabno, kot bi bilo v fizični obliki. Nenazadnje pa še enkrat izrekamo čestitke zmagovalki, ki si je priborila zasluženo zmago.

Olzine pesmi si je mogoče ogledati na:

Posnetke finala si je mogoče ogledati na:

 

MKC Maribor
Nina MEDVED, osebni arhiv Olza Olzeta

Sorodni članki

Back to top button