KulturaNoviceZabava

Ožuljenih 7 ali kako je Ožuljeni jezik praznoval svoj sedmi rojstni dan

Ožuljeni jezik praznuje že pravljičnih sedem let. In, najpomembneje, na praznovanje so prinesli torto.

Da, Ožuljeni jezik je dočakal svojih pravljičnih sedem let! Slamerji in slamerke se že vse od leta 2016 družijo v Vetrinjskem dvoru, kjer jih združuje, seveda, poezija. Za svojih pravljičnih sedem so tako kot je že v navadi, organizirali tudi tekmovanje o nastopanju z avtorsko poezijo. Pa tudi na torto niso pozabili.

Um, okej, kaj pa je Ožuljeni jezik?

Enostavno povedano je dogodek, ki povezuje ljubitelje poezije. Povezuje ljubitelje poezije, ki z njo tudi radi nastopajo. Vsak nastopajoči ima pripravljene tri pesmi za vsak krog, v katerega ga lahko ponese točkovanje “strokovne” žirije. Ta je običajno naključno izbrana iz občinstva. Zmagovalca pa nato izbere omenjeno občinstvo in ga nagradi z bučnim aplavzom (a imajo zanj pripravljeno tudi praktično nagrado). Mojco Frim iz skupine Banda Ferdamana pa lahko običajno vidimo povezovati dogodek.

Kaj pa, če svoje pesmi ne znam na pamet? Nič ne dé, svojo poezijo ti je dovoljeno tudi brati. Zavedati se moraš le, da boš imel pri tem na glavi poseben klobuček. Tokratni je bil v obliki lasnice in je predstavljal rojstno dnevno tortico (ali pa tulipan, če si pogledal s pravega zornega kota).

Željko Perović je domov odnesel prvo mesto in z njim številne lepe nagrade (pa tudi bučen aplavz).

Pravljičnih 7 z Aljo Adam

Poezija pa ni bila v ospredju samo s strani tekmovalcev. Za pravljičnih sedem let Ožuljenega jezika je kot posebna gostja spregovorila tudi Alja Adam. Z Ajdo Strajnar sta se pogovarjali predvsem o njenem delu, pa tudi malo o tem, kako je bilo med koronskim lockdownom živeti off the grid. Od vseh mogočih stvari je to zajemalo predvsem odganjanje škorpijonov. Kot pa se za dogodek poezije spodobi, je Alja Adam prebirala tudi iz svojih pesniških zbirk. Te ima že štiri, prevedene pa so v kar 15 jezikov.

Ajda Strajnar je spregovorila z Aljo Adam o vsem, kar je zaobjemalo poezijo in … škorpijone.

Juhu, torta!

Kot se za vsak pravi rojstni dan spodobi, tudi torte in šampanjca ni manjkalo. Še pred tem pa je bil z bučnim aplavzom razglašen zmagovalec rojstnodnevnega Ožuljenega jezika. Nagrada za naj slamerja, najbolj ožuljen jezik, skratka, najboljšega poeta, je tokrat pripadla Željku Peroviću. In potem je seveda sledila torta.

Seveda torta absolutno ni smela manjkati.

Za vse, ki bi se morda želeli udeležiti naslednjega Ožuljenega jezika, bo ta znova potekal 9. maja.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button