Novice

Nova samopostrežna pralnica Cleanroom v Mariboru

V Mariboru se je odprla nova samopostrežna pralnica, tokrat v bližini študentskih domov. Kje lahko po novem pereš in sušiš cunje? Pa poglej.

Na Gosposvetski cesti 84 v Mariboru, v prostorih nekdanjega kluba Kaos, se je odprla nova samopostrežna pralnica, ki ponuja sušenje in pranje perila. Odprta je vsak dan (tudi med prazniki) od 6. do 23. ure. Te zanima, kaj ti omogoča nova pralnica?

Čiste cunje, čisto vse

Navodila za uporabo pralnih in čistilnih strojev so preprosta. Pred pričetkom pranja in sušenja potrebuješ žetone, ki ti bodo omogočili uporabo vseh avtomatov. Žetone lahko kupiš v sami pralnici. Pri pranju svoje stvari preprosto položiš v stroj, pred tem izprazniš žepe in pritisneš gumb za čiščenje. 10- kilogramsko pranje te bo stalo 5 evrov, 20-kilogramsko pa 8.

Sušenje cunj te bo stalo 3 evre. Kakor je zapisano na navodilih za uporabo, za zagon sušilnega stroja potrebuješ 3 žetone. Vsak dodaten žeton podaljša čas sušenja za 6 minut.

Kako potekata pranje in sušenje?

Prvi korak je, da svoje stvari vstaviš v pralni stroj. Detergent, mehčalec in dezinfekcijsko sredstvo so vključeni v ceno. Stroji samodejno dodajo detergent in mehčalec, seveda pa ga lahko dodaš tudi sam. Nato sledi izbira programa, ki ga izbereš glede na to, kakšno pranje želiš. Zapomni si, belo se pere na 90! Nato v pralni stroj preprosto vstaviš žeton in pritisneš tipko start. Pomembno je, da po končanem pranju pregledaš boben stroja ter obrišeš gumo in vrata stroja.

Sušenje poteka podobno. Stvari vstaviš v stroj, vstaviš žeton in pritisneš tipko start. Nato sledi le čakanje. Čas čakanja je zapisan na samih avtomatih.

Svoje stvari lahko pustiš v pralnici in v tem času urediš kaj drugega. Seveda pa ti ta ponuja tudi sedišče, tako da lahko čiščenje svojih cunj tudi spremljaš.

Navodila za pranje pa so tudi v angleškem jeziku!

Zakaj ravno samopostrežna pralnica?

Pogovarjali smo se tudi z lastnico Cleanroom-a Lauro Kos, ki nam je povedala, da je o samopostrežni pralnici razmišljala že več let. Zanimalo nas je, kaj je pripomoglo k dokončni odločitvi. “Najtežje od vsega je izbrati pravo lokacijo. V bližini so študenti, bloki brez balkonov … Vsi pa imamo doma velike rjuhe in deke, ki jih težko spravimo v navaden pralni stroj,” je povedala.

Povedala je tudi, da moramo ljudi seznaniti s samopostrežnimi pralnicami. Te so namreč zelo koristne. Ponujajo zmožnost pranja večjih količin, kot bi jih lahko prali doma v navadnem pralnem stroju. “Za spremembo miselnosti bo potreben čas,” je povedala.

Povedala je tudi, da bo trajalo še nekaj časa, preden bodo ljudje izvedeli za pralnico. “Na začetku vsaj pol leta ali leto ne pričakujemo visoke uporabe, saj morajo ljudje za pralnico izvedeti. Potreben bo čas, preden se ne bojijo poskusiti.”

Kaj je pomembno, da vem?

Opozorila, ostala navodila in splošna pravila lahko najdeš na steni pralnice. V pralnici je prepovedano prati ali sušiti čevlje! Pozoren/-a pa moraš biti tudi, da stvari ne pustiš v avtomatih po koncu uporabe. Za pozabljene predmete odgovarjaš sam! Lastniki so ti za vse dodatne informacije na voljo tudi na telefonski številki 041 364 740.

Iva KNEZ
Iva KNEZ

 

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button