Kultura

Festival dokumentarnega filma Dokudoc s plaketo za Majo Weiss

V Mariboru se danes začenja 9. mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc s tremi dnevi projekcij predvsem slovenskih dokumentarnih filmov ter srečanj ustvarjalcev in ljubiteljev dokumentarcev. V središču pozornosti bo letos scenaristka in režiserka Maja Weiss, ki prejme plaketo za izjemen prispevek k razvoju slovenskega dokumentarnega filma.

“To je priznanje ne samo meni, ampak vsem, ki so sodelovali z mano pri ustvarjanju dokumentarnih filmov v 35 letih,” je v zahvali za plaketo Dokumentarno ime 2020 zapisala Maja Weiss. Njena filmografija vključuje več kot 50 filmov različnih dolžin, žanrov in tematik. V svojih delih pogosto angažirano obravnava različna družbenopolitična vprašanja.

Priznanje ji bodo podelili na nocojšnji slovesnosti v Sinagogi Maribor. Tam potekajo Evropski dnevi judovske kulture in bodo tudi predvajali njen dokumentarni prvenec iz leta 1989 Judje na Slovenskem. Za dosedanje delo je režiserka prejela že vrsto slovenskih in tujih nagrad. Njen celovečerni prvenec Varuh meje iz leta 2002 pa je ob številnih mednarodnih nagradah prejel tudi nagrado na berlinskem filmskem festivalu Berlinale za najbolj inovativen evropski film.

Tokratni Dokudoc je programsko zasnovala Maja Malus Azhdari. Odprtje festivala bo ob 21. uri v Vetrinjskem dvoru z dokumentarnim filmom režiserke Line Zacher Fonja. Gre za film, ki ga je naredilo deset mladih pripornikov v zaporu v Antananarivu. Ti so se skozi filmsko delavnico prvič seznanili s kamero. Na štirimesečni delavnici so mladostniki odkrivali orodja za opazovanje, dokumentiranje, igro in vizualizacijo svojih idej in misli ter ponovno spoznavali svoje okolje skozi objektiv kamere. Ta film je lani dobil nagrado za najboljši film na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Jihlavi.

Dokudoc se vrača svojim koreninam

V Vetrinjskem dvoru bodo zaradi prenove Sodnega stolpa na Lentu tudi vse ostale festivalske projekcije. Večinoma gre za slovenske dokumentarne filme novejše produkcije, ki so se prijavili na odprti poziv. S tem se festival simbolično vrača na izhodišče. Prav v tem objektu je namreč začel svojo festivalsko pot v času Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Po zaključku festivala v živo se bo program do 14. septembra nadaljeval na spletu. Festival tudi letos poteka v organizaciji društva Mitra, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju z mnogimi partnerji. Več informacij o festivalu Dokudoc je na voljo na njihovi spletni strani.

 

 STA
Dokudoc Facebook

Sorodni članki

Back to top button