Glasba

Pink Floydi za Ukrajino s prvo novo pesmijo po letu 1994

Kultna britanska glasbena skupina Pink Floyd je po skoraj treh desetletjih objavila svojo prvo novo pesem in jo namenila Ukrajini. S pesmijo Hey, Hey, Rise-Up (Hej, hej, vstani) bodo zbirali sredstva za humanitarne namene, povezane z vojno v Ukrajini. To je prva avtorska glasba skupine Pink Floyd po albumu The Division Bell iz leta 1994.

Osnovo za pesem so dobili pri ukrajinskem pevcu

Osnovo za najnovejšo pesem je skupina Pink Floyd dobila pri pevcu Andriju Hlivnjuku, članu ene od največjih ukrajinskih skupin BumBoks. Ta poje na kijevskem Sofijskem trgu, njegov posnetek pa je kmalu postal viralen. Hlivnjuk je sicer prekinil svetovno turnejo in se vrnil v Ukrajino, da bi pomagal braniti svojo državo.

V sporočilu za javnost je vodja Pink Floydov David Gilmour dejal, da ga je ganil Hlivnjukov video posnetek. “To je bil močan trenutek, ki sem ga želel uglasbiti,” je dejal. Iz glasbene založbe so ob tem sporočili, da se je Gilmour tudi pogovarjal s Hlivnjukom, ki je v bolnišnici v Kijevu, kjer okreva, potem ko je bil ranjen v minometnem napadu.

“Zaigral sem mu del pesmi po telefonu in dal mi je svoj blagoslov. Oba upava, da bova v prihodnosti osebno nekaj naredila skupaj,” je še dejal Gilmour.

Novo pesem skupine Pink Floyd vizualno spremlja podoba sončnice. Navdih zanjo je bil video, ki prikazuje ukrajinsko žensko, ki dvema oboroženima ruskima vojakoma med drugim izreče besede: “Vzemite ta semena in jih dajte v žepe. Tako bodo sončnice zrasle, ko boste vsi tukaj počivali.”

Gilmour je že kmalu po ruskem napadu na Ukrajino izrazil svoje nasprotovanje vojni in tvitnil: “Putin mora oditi”. Skupina je v znak protesta proti napadu svojo glasbo tudi že umaknila z ruskih in beloruskih strani za pretakanje.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button