Tehnologija

Nastavi močno geslo in poskrbi za varnost na internetu

Si eden tistih, ki za gesla e-pošte, računov družbenih omrežij in drugih aplikacij uporablja ime svojega hišnega ljubljenčka in doda še zaporedne številke 123 ali pa morda rojstni datum družinskih članov? Uporabljaš za vse uporabniške račune vedno enako geslo? Če je tvoj odgovor na vsaj eno od postavljenih vprašanj da, potem so tvoja gesla neustrezna in zelo slabo ščitijo tvojo zasebnost in podatke.

Taka gesla goljufom ne predstavljajo prav hude ovire, da se prikradejo do vaše e-pošte, spletne banke, poslovnih skrivnosti in drugih pomembnih podatkov, ki jih hraniš na vaših elektronskih napravah. Hkrati pa lahko nekdo hitro prevzame tvojo identiteto na družbenem omrežju, razpolaga z denarjem na PayPal računu ali te izsiljuje za denar.

Kako storilec pride do tvojega gesla?

Preprosto. Če uporabljaš enostavna gesla, jih storilec lahko ugane s poskušanjem ali z uporabo slovarja. Lahko imaš računalnik okužen z virusom, lahko pa si bili žrtev phishing napada.

Na spletni strani lahko za svoj elektronski naslov preveriš, ali se morda nahaja v kakšnih zlorabljenih bazah podatkov. Če se, potem povsod zamenjaj geslo, ki si ga uporabljal za to storitev.

Si tudi ti med tistimi, ki uporabljajo šibka gesla?

V izogib vsem zgoraj napisanim neprijetnostim upoštevaj nekaj preprostih nasvetov:

Geslo naj bo dovolj dolgo …

… po možnosti vsaj 10 znakov, raje pa še več. Vsebuje naj male in velike črke, ločila ali posebne znake. V pomoč pri pomnjenju gesel so ti lahko posebne povedi, kot npr: Po kaj gre mali Petja 2x tedensko na Slomškovo 7? Tvoje geslo je tako: PkgmP2xtnS7?

Zelo pomembno je, da se istih gesel ne uporablja za več uporabniških računov, saj tudi v primeru, ko bi se spletni goljufi dokopali do enega vašega gesla, z njim ne bodo mogli dostopati do ostalih uporabniških računov. Pri tem si lahko pomagaš z enostavnim algoritmom, ki si ga sam izmisliš.

Primer dobrih gesel …

… ki se jih je lažje zapomniti, so tudi povezane cele besede, ki med sabo nimajo nobenega vsebinskega pomena kot npr: FotosintezaSrečaSonce. Še bolj varno in močno geslo pa je, če se povezanim besedam doda posebne znake (+,*,-, #,…) in številke npr: Fotosinteza-Sreča+Sonce4.

Uporabljaj različne stopnje kompleksnosti gesel

Za kakšne nepomembne spletne račune, lahko uporabiš tudi manj komplicirano geslo, ki ga lahko uporabljaš tudi za več podobnih storitev. Za pomembne storitve, kot so npr. elektronska pošta ali spletna banka, pa morajo biti gesla kompleksna in predvsem unikatna.

Uporabljaj upravljalnik gesel (password manager)

Vseh različnih gesel si seveda ni enostavno zapomniti, zato lahko uporabiš poseben program, ki je namenjen zgolj varni hrambi gesel, npr. 1PasswordLastPass ali KeePass. Vendar pa mora biti vstopno geslo za eno od omenjenih aplikacij res dovolj dolgo in kompleksno. Gesel nikoli ne shranjuj v beležnici ali podobnem programu!

Kjerkoli je mogoče vklopi dvofaktorsko avtentikacijo (2FA oz. preverjanje v več korakih)

V nastavitvah uporabniških računov preverite, ali je možen vklop dvofaktorske avtentikacije. To pomeni, da boš moral ob prijavi v novi napravi vnesti tudi kodo, ki jo boš prejel v SMS sporočilu, ali pa to kodo zgenerirati s posebno aplikacijo, ki jo namestiš pametni telefon.

Gesel nikoli ne razkrivaj drugim osebam

Sploh pa ne, če to od tebe zahtevajo ali pa te zaprosijo zanje. Če te po telefonu pokliče ponudnik neke storitve in zahteva geslo, mu ga nikar ne zaupaj, saj je velika možnost, da gre za prevaro.

 

 Varni na internetu (vir)
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button