KulskoOkolje

Leta 1987 so orke v modo prinesle nov trend, ki je vključeval …

Videti je, da so orke podobne ljudem v eni, popolnoma nepričakovani, stvari: tudi one si namreč ustvarjajo modne muhe. Kaj je torej bilo v modi leta 1987?

Orke so trenutno zelo nenavaden predmet memov, potem ko so strokovnjaki zaradi številnih napadov na ladje v Evropi menili, da se mladiči učijo, kako usmeriti krmilo in zaustaviti plovilo. Memi so se osredotočali predvsem na besedno igro “orkanize”, idejo, da se bodo orke uprle ljudem.

Lososi, orke in modne muhe

Tudi same orke niso imune na meme in kulturne trende, kot je med drugim pokazal trend klobukov z mrtvim lososom iz leta 1987. Na območju Puget Sound v severovzhodnem Pacifiku je ena od ork samic začela na nosu nositi mrtvega lososa. V naslednjih 5-6 tednih se je vedenje razširilo in ob koncu so orke nosile klobuke iz mrtvih lososov. Nato pa je bilo te modne muhe nenadoma konec. In kot vsakokrat, se je trend pojavil le izjemoma in ne več tako pogosto.

Tudi pliskavke se ne morejo skriti

Manj prijetna (z vidika tistih, ki ne lovijo lososa) kulturna vedenja, ki jih opažamo pri kitih ubijalcih v Salish Sea, vključujejo nadlegovanje pliskavk, ki se včasih konča tudi z njihovo smrtjo. “Ne jedo pliskavk,” je povedala Deborah Giles, znanstvena in raziskovalna direktorica organizacije Wild Orca, “le igrajo se z njimi do smrti.”

Tik ob zahodni obali ZDA so opazili mlade orke, ki so se igrale z ribiško opremo, premikale pasti za rake in kozice ter se ovijale v vrvi. Za njih je to verjetno bila zgolj igra.

Že dolgo časa je znano, da orke nadlegujejo pliskavke do te mere, da jih včasih tudi ubijejo.

To je samo igra in igra je samo trend

“Pri kitih ubijalcih se pojavljajo in odhajajo modne muhe, ki so pogosto najbolj razširjene med določenimi spolnimi in starostnimi skupinami v populaciji. Potem pa sčasoma izginejo,” je povedal Jared Towers, direktor Bay Cetology. “Vsekakor upam, da je tako tudi sedaj. Vendar se to dogaja že nekaj let. Zato nismo povsem prepričani, kaj lahko pričakujemo.”

Nekatera kulturna vedenja, ki se izkažejo za koristna, se lahko prenašajo iz generacije v generacijo, medtem ko druga, kot so klobuki iz lososa, izginejo in se pozabijo.

Videti pa je, da tako kot pri ljudeh, imajo tudi kiti ubijalci svoje modne muhe.

DOSTOP.si / MB
Unsplash, Twitter

Sorodni članki

Back to top button