KulskoKultura

Ko meme postane del vsakdanjega dialoga

Evolucija memov v zadnjem desetletju

Splet nam je izjemno olajšal življenje. Vse informacije, ki jih potrebujemo, so nam na dosegu roke in le miškin klik stran. Bodisi so to razni podatki bodisi lažje dostopni viri, ki jih vsi študentje z veseljem uporabljamo ob pisanju seminarskih nalog.

Ko pa napoči čas pavze pri trdem delu in se znajdemo pri »scrollanju« po spletu, pa hitro naletimo na meme, spletne šale, ki so zajele popolnoma vsa družbena omrežja, od Reddita in 9GAG-a do Facebooka, Instagrama, Twitterja in drugih.

Izraz »meme« (izgovarja se kot ‘mim’) je uveljavil Richard Dawkins, angleški etolog in evolucijski biolog, leta 1976 v knjigi The Selfish Gene. Beseda »meme« tako označuje idejo, obnašanje ali stil, ki se širi od človeka do človeka znotraj kulture. Spletni meme je tako koncept, fraza, aktivnost ali medij, ki se z namenom humorja širi od človeka do človeka na internetu. Najpogosteje ima obliko slike, zvoka ali videa z dodanim besedilom, lahko pa je tudi zgolj beseda ali fraza, v kateri je namerno napačno črkovanje (npr. »feelz gud« namesto »feels good«), največkrat z namenom satire.

Raziskovanju memov se posvečajo tudi akademiki, ki analizirajo razvoj dotičnih memov in ob tem postavljajo domneve o njihovem obstanku ali smrti.

Meme lahko v svoji osnovni obliki ostane isti, pogosto pa tudi postopoma nadgradi svojo osnovno formo, kar je posledica komentarja, parodije ali imitacije prvotnega mema. Razvijajo in razširijo se izjemno hitro, po navadi postanejo globalno viralni zgolj v nekaj dneh. Največkrat nastanejo na podlagi socialne interakcije, pop kulture (serije, filmi, glasba, koncerti in navezujoči se dogodki), političnega dogajanja in raznih vsakdanjih situacij, v katerih se ljudje večkrat znajdemo in se z njimi tudi poistovetimo (npr. memi, ki opisujejo študentsko življenje). Najdemo jih na vseh družbenih omrežjih, pogosto pa ima določena subkultura svojo stran (na družbenem omrežju), na kateri so objavljeni memi, ki se nanašajo nanjo.

 

Kako se je sploh začelo?

V začetni fazi obstoja interneta so bile tovrstne zabavne vsebine med ljudmi širjene s pomočjo elektronske pošte ali takratnih forumov. Pogosto je takšno deljenje spodbudilo komunikacijo ljudi s tistimi, s katerimi drugače ne bi prišli v stik. Tovrsten način komunikacije in množično deljenje takratnih memov sta spodbudila vzpon zgodnjih viralnih internetnih memov, kot je na primer bil »Hampster Dance«, pesem hrčka Hamptona, ki je izšla julija leta 2000.

 

Celotni prispevek, si lahko preberete v junijski številki revije Spekter 2018, str. 37.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMartina FRANGEŽ
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Oceni članek

User Rating: Be the first one !

Sorodni članki

Back to top button