Kultura

Slovenski kratki film Babičino seksualno življenje z evropskim oskarjem

Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je Evropska filmska akademija včeraj razglasila za najboljši kratki film. Za nagrado je bilo skupno nominiranih pet kratkih filmov, ki jih je EFA izbrala med 29 kandidati.

Za film Babičino seksualno življenje je avtorica zgodbo črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Gledalca popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož.

Urška Djukić je že v odzivu na nominacijo med petimi kratkimi filmi za nagrado EFA povedala, da si je to tiho želela že od same premiere filma. “Zaradi tega uspeha bo film Babičino seksualno življenje videlo še več ljudi. To je največje darilo za nas, ustvarjalce filma in tudi za vse ženske, ki so v preteklosti in ki še danes v podrejenem položaju trpijo v nasilnih odnosih,” je dodala.

Nagrada sledi nominaciji, ki je bila druga nominacija slovenske režiserke v samostojni Sloveniji. Pred 20 leti je bil celovečerec Maje Weiss Varuh meje nominiran za nagrado v kategoriji filmskih prvencev.

“Film govori o ženskih glasovih, ki so bili skozi zgodovino preslišani”

Kot je za STA povedala Urška Djukić, film govori o ženskih glasovih, “ki so bili skozi zgodovino preslišani, zavračani in zatrti. Danes pa imamo priložnost, da o tem spregovorimo in obenem tudi začutimo vso bolečino, ki so jo morale ženske nekoč pretrpeti zaradi patriarhalno strukturiranih odnosov”.

Obenem je po režiserkinih besedah verjetno prepričal tudi način oziroma forma filma, ki dopušča močan vtis na gledalca. Film pa je tudi humoren, saj gledalci prek humorja lažje sprejmejo tako težko temo, je dodala režiserka.

Urška Djukić je k sodelovanju povabila francosko animatorko, ilustratorko in režiserko animiranih filmov Emilie Pigeard, s katero sta zgradili animirani del filma v njenem slogu. Njena risba je nedolžna, otroška in humorna, s čimer lažje vstopi v gledalčevo zavest, je pojasnila.

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Sorežiserka in animatorka je Emilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Zvok je oblikoval Julij Zornik, film je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, zanjo producent Boštjan Virc. Film je sofinanciral Slovenski filmski center (SFC). 

Film je EFA izbrala izmed petih nominiranih kratkih filmov, ki jih je prej izbrala med 29 kandidati. Babičino seksualno življenje bo med 13. in 15. decembrom na ogled v Bazi slovenskih filmov.

STA
Sebastian Gabsch (EFA)

Sorodni članki

Back to top button