Kultura

DOKgodek: Režiserjev pogled vabi na brezplačne spletne projekcije filmov

V 14. izvedbi DOKgodka skozi režiserjev pogled vstopamo v intimo mladostnikov. Ogledali si boste lahko kratki študijski film Roka Bička Družina (2007) in celovečerni film Maje Prettner Dom ljubi dom (2016).

Tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov se v novem terminu vrača na splet – v Bazo slovenskih filmov. Spletni projekciji bosta brezplačno na ogled od torka, 1. marca, od 20.00, do četrtka, 3. marca, do konca dne na spletni strani bsf.si. DOKgodek dopolnjuje spremljevalno besedilo o filmskem jeziku, ki ga je pripravil filmski kritik in teoretik Robert Kuret.

Ogledali si bomo dokumentarna filma Družina in Dom ljubi dom

V filmu Družina (2007) spoznamo družino Rajk iz oddaljenega slovenskega kraja. Vsi, razen glavnega junaka Mateja, so zaznamovani s posebnimi potrebami.

»Družina je primer observacijskega dokumentarca, ki se spogleduje s tehnikami igranega filma.« Lahko dobimo občutek, da se tam tudi sami nahajamo, za kar je potrebna »domačnost kamere oz. režiserja v domu, za katerega se zdi, da so ga člani družine sposobni povsem odmisliti pri svojih interakcijah. Ko torej oče od Mateja zahteva, naj prekine klic v tujino, ker bodo zaradi tega dobili visok telefonski račun, se ne obrne v kamero, ne zahteva prekinitve snemanja, ampak se obnaša, kot da kamere sploh ni tam,« ugotavlja Robert Kuret. Film je desetletje kasneje dobil nadaljevanje zgodbe družine Rajk v istoimenskem celovečernem filmu.

V celovečernem filmu Dom ljubi dom (2016) pa spremljamo eno leto v življenju štirih otrok. Ti so bili umaknjeni iz socialno neprimernih okolij in so nov dom našli v mladinskem domu Malči Beličeve. V domu, kjer vladajo pravila in hišni red, iščejo pripadnost in zavetje. Delijo si veselje ob rojstnih dnevih, praznovanje božiča, čakanje v vrsti za kopalnico …

“Tu se po eni strani menjajo prizori, ko kamera snema otroke pri njihovi interakciji, pa naj bo to igra ali pogovor, po drugi strani pa prav tako močan moment predstavljajo intervjuji, ko o svojem bivanju v domu, o svojih družinah in razlogih, zakaj so sploh tu, govorijo otroci,” o pogledu režiserke filma Maje Prettner in kameri Mihe Možina razmišlja Robert Kuret.

Dogodek organizirata Zavod Filmoteka v sodelovanju s festivalom DOKUDOC, ki ga pripravlja društvo Mitra. DOKgodek sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

Filmoteka – Baza slovenskih filmov
Filmoteka – Baza slovenskih filmov

Sorodni članki

Back to top button