Okolje

YouTube pomaga širiti podnebni skepticizem

Polovica rezultatov, ki jih izbere algoritem platforme ob iskanju posnetkov o podnebnih spremembah, vsebuje zavajajoče informacije in teorije zarote, s tem pa pomaga ohranjati podnebni skepticizem pri življenju.

Gibanje svetovne mladine za podnebno pravičnost in sistemske spremembe, ki bi omejile posledice podnebnih sprememb je vse številčnejše in glasnejše. Na njihovi strani je tudi znanstveni svet. Medtem se podnebni skepticizem, ki odločno zavrača obstoj dokazov o podnebni krizi, napaja predvsem s pomočjo zavajajočih informacij, ki preplavljajo svetovni splet.

Podnebne spremembe
V tednu od 20. do 27. septembra se na vseh svetovnih kontinentih vrstijo podnebni protesti mladih.

Najstniki najprej poiščejo informacije na YouTube

Generacija današnjih mladih je odrasla z uporabo YouTuba kot vira za vse, od učenja in novic, do vaj za ličenje in kuharskih receptov. Lani izvedena raziskava kaže, da 85 odstotkov Američanov, starih od 13 do 17 let, uporablja YouTube, s čimer se omrežje zavihti na sam vrh lestvice najbolj priljubljenih med najstniki. Za polovico najstnikov naj bi platforma predstavljala tudi primarni vir novic.

Polovica posnetkov o podnebnih spremembah je v nasprotju z znanostjo

A mladi, ki bi iskali novice in informacije o podnebnih spremembah, bodo morda našli le teorije zarote in pričevanja ljudi, ki zanikajo obstoj podnebnih sprememb. Nova raziskava namreč kaže, da je platformo preplavilo zaskrbljujoče število videoposnetkov, ki vsebujejo informacije, ki nasprotujejo znanstveno podprtemu dejstvu, da ljudje povzročajo nevarne podnebne spremembe. Ti videoposnetki so deležni ogromnega števila ogledov.

Raziskovalec Joachim Allgaier je preveril, kaj povprečen uporabnik vidi ob iskanju videoposnetkov s podnebno tematiko. Preizkusil je deset iskalnih izrazov – vključno s “podnebnimi spremembami”, “globalnim segrevanjem” in “geoinženiringom” – in skupno analiziral 200 najdenih videoposnetkov.

YouTube
Ne glede na iskalni pojem je alrogitem platforme prikazoval vprašljive rezultate.

Pri tem je uporabil orodje, ki je anonimiziralo njegove rezultate iskanja. Med videoposnetki, ki so se pojavili v rezultatih, jih je več kot polovica predstavila mnenja, ki so v nasprotju z ugotovitvami Združenih narodov o podnebnih spremembah. Videoposnetki, ki bi jih lahko označili kot podnebni skepticizem, so prav tako zbrali skoraj enako število ogledov kot znanstveno neoporečni posnetki.

YouTube, zlati rudnik teorij zarote

“YouTube ima sloves, da je zlati rudnik teorij zarote. Vendar sem bil res presenečen, da so dejansko tako močno prevladale nad to [znanstveno neoporečno] vsebino,” je o svojih ugotovitvah dejal Allgaier. Še posebej ga skrbijo iskalni zadetki za “geoinženiring”, kontroverzno idejo razprševanja kemikalij v zgornjo Zemljino atmosfero, da bi zaustavili nekaj sončne svetlobe in poskusili ohladiti planet. Ocenil je, da je več kot 90-odstotkov rezultatov vsebovalo napačne informacije. Veliko pa jih je bilo polnih tudi chemtrails teorije zarote, prepričanja, da NATO na nas spušča škodljive kemikalije.

Ni prvič, da veliko tehnološko podjetje omogoča širjenje vprašljive znanosti. Google, lastnik platforme YouTube, je na svojih aplikacijah oglaševal bloge, ki zanikajo podnebne spremembe. Tudi sam YouTube je bil že deležen kritike preohlapnega pristopa do cenzure videov z zavajajočimi in napačnimi informacijami. Ker pa je vprašanje internetne cenzure v zahodni družbi občutljiva tema, Allgaier trenutno ne vidi enostavne rešitve problematike.

 

 DOSTOP.si / KA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button