KulskoOkoljeZabava

Trgatev 2023: Puta, hej!

Sezona trgatev je v polnem teku. Grozdje je dovolj zrelo in sladko, da se ga pobere, stisne in predela v mošt, kasneje pa v vino. Seveda pa je vsaka trgatev več kot samo delo. Je druženje, je zabava, je smeh in je družabna slovenska tradicija.

V Sloveniji ima vinogradništvo globoke korenine, ki segajo vse tja do rimskih časov. Slovenci smo do danes pridelali na milijone litrov izvrstnega vina, vinogradniška tradicija pa je po statističnih podatkih zapisana v zavest skoraj vsakega sedmega Slovenca. Izredno vinorodno bogat je vzhodni konec Slovenije, na zahodu pa se vinorodno območje razprostira vse od obale globoko v Mediteransko Slovenijo. Če se še malo zazremo v slovenske številke, imamo v Sloveniji 9 vinorodnih okolišev in 3 vinorodne dežele. Vsaka izmed njih ima svoje značilno vino, na okus pa vplivajo sestava zemlje, podnebje in vinarske tradicije.

Gremo v ali na trgatev?

Trgatve že od nekdaj veljajo za družinski in predvsem družabni dogodek. Ko je grozdje dovolj zrelo in ima v sebi pravo količino sladkorja, je vse pripravljeno na trgatev. V Štajerskih koncih se v tem obdobju največ trgatev odvija v Halozah in Slovenskih Goricah, vinogradniki pa v naših koncih največkrat pridelujejo bela vina.

Ker je sezona letošnjih trgatev v polnem teku, je zelo verjetno, da bo tudi k tebi priromalo kakšno vabilo na tovrsten dogodek. Če se ga še nikoli nisi udeležil, se ti lahko poraja mnogo vprašanj kako, kaj, zakaj? In brez skrbi! Če se v trgatev odpravljaš prvič, smo zate pripravili seznamček, ki ti lahko pomaga pri vseh dilemah, ki te pestijo. Kaj vzeti s sabo, kaj obleči in kaj početi v trgatvi? Beri naprej!

trgatev, jesen 2023, Haloze, grozdje
Grozdje je dovolj zrelo in sladko, sezona trgatev se lahko začne!

Kako v trgatev?

Preden se odpraviš na delo je prvi najbolj smiselni korak ta, da preveriš, kakšno bo vreme. Temu primerno izberi oblačila, ki naj bodo udobna, predvsem pa takšna, da jih ni škoda umazati. V mislih je namreč treba imeti to, da je teren velikokrat blaten in moker, pa tudi grozdje je takšno, da rado spusti sladek sok, ki ga je z oblačil težko odstraniti.

Tudi obutev naj bo čim bolj udobna in takšna, da ti bo na terenu čim manj drselo. Vinogradi se v naših koncih pač največkrat nahajajo na klancih, kar včasih delo precej oteži.

Vselej je dobrodošlo tudi, da sam poskrbiš za svojo dodatno opremo. Kaj je dodatna oprema za vsako trgatev? Najbrž boš na trgatvi v vlogi tistega, ki bo pobiral grozdje, zato s seboj nujno vzemi kakšne ostre (vrtne) škarje in vedro, v katerega boš nabiral grozdje. Obvezno si priskrbi še kakšen par rokavic in tvoje delo v trgatvi se lahko začne!

Če pa se v trgatev odpravljaš kot tisti, ki bo grozdje prenašal v puti in boš opravljal vlogo putarja, si je pametno priskrbeti svojo puto, predvsem pa imej s seboj rezervna oblačila. Smiselno pa je razmisliti tudi o primerni obutvi. Najizkušenejši putarji prisegajo na kopačke ali planinske čevlje.

trgatev, jesen 2023, grozdje, Haloze
Preden se odpraviš v trgatev je dobro preveriti vreme, v mislih pa imej tudi, da je teren vinogradov velikokrat precej ekstremen.

Samo da je fajn!

Čeprav se boš v vsaki trgatvi zagotovo precej nadelal, ne glede na to, katero vlogo boš opravljal, je v čisto vsaki trgatvi fajn! Najlepše je, ko se mladi podružimo s starejšimi, po vinogradih pa odmevajo slovenska glasba, vzkliki veselja in dobre volje. V nobeni trgatvi ne boš ostal lačen, kaj šele žejen. Gospodar vinograda bo poskrbel za dobro počutje vseh, ki so mu ob trgatvi priskočili na pomoč in s tem izkazal veselje in spoštovanje do svojih pomočnikov.

Ko je delo končano, pa se v marsikateri kleti razvije pravcata fešta. Dobro opravljeno delo in dobra družba sta stebra vsake dobre trgatve.

trgatev, jesen 2023, grozdje, Haloze
Druženje vseh generacij je najlepši del sleherne trgatve.

Tvoj slovarček za vsako trgatev

  • Braje: Štajerska (prleška) narečna beseda za trgatev. Tisti, ki se odpravi v (pravilno je tudi na) braje je ‘berač’.
  • Gorica: Štajerska (prleška) narečna beseda za vinograd.
  • Püta (ponekod tudi brenta): Narečna beseda za posodo za prenašanje grozdja. Oseba, ki prenaša püto se imenuje ‘pütar’.
  • Preša: Štajerska (prleška) narečna beseda za stiskalnico. Tisti, ki dela na preši, je ‘prešar’.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button