Kulsko

Kaj nam prinaša leto prašiča?

Leto prašiča svetu napoveduje valjanje v blatu.

Kitajci po vsem svetu bodo 5. februarja praznovali novo leto po lunarnem koledarju, ki bo po kitajskem horoskopu v znamenju prašiča. Jasnovidci napovedujejo, da se bodo svetovni voditelji v letu prašiča valjali v blatu notranjih problemov.

Nekateri jasnovidni mojstri fengshuija ob koncu leta psa pravijo, da bo novo leto še posebej slabo za tiste, ki so se rodili v letu psa. In to je tudi ameriški predsednik Donald Trump. »Vse slabe stvari, ki so jih storili ljudje, rojeni v letu psa, bi se lahko razkrile in postale javne. Obstaja nevarnost, da ga bodo odstavili,« je povedal mojster Tsai Shang-chi iz Tajvana.

Tudi hongkonška mojstrica Thierry Chow ni preveč optimistična glede Trumpove usode. Meni, da bo potrošil veliko energije, ko se bo skušal izkopati iz težav. A njen hongkonški kolega Amiol Yeo meni, da bo Trumpa le težko odstaviti. Edina priložnost naj bi bila med 6. decembrom 2019 in 6. januarjem 2020.

Hongkonški mojstri fengshuija so sicer tudi lani, ob prihodu leta psa, prerokovali, da bo to ameriškemu predsedniku prineslo nesrečo. Kot pa vidimo, je kljub nemalo političnim nevihtam še vedno na položaju.

Je pa res, da so hongkonški jasnovidci za leto psa napovedali, da bo vse prej kot lahko za svetovne voditelje, kar drži, če pomislimo samo na trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko ali na primer na britanske zagate okoli brexita.

Po trditvah Yea se bodo v letu prašiča mednarodne napetosti umirile, a bodo imeli zato voditelji težave na domačih tleh. »Prašiči predstavljajo vodo. Če vodo dodamo zemlji, dobimo blato, kar pomeni, da ljudje ne bodo imeli jasnih misli in da bodo tako le težko sprejemali odločitve,« je povedal. »Vsaka država bo zelo obremenjena z notranjimi problemi. Mednarodni problemi bodo manj pomembni,« je dodal.

Ne glede na napovedi mojstrov prerokovanja novo leto na Kitajskem vedno zaznamuje množični eksodus. Na milijone ljudi se je tako že odpravilo na pot. Gre predvsem za tiste, ki živijo v velikih mestih, za praznike pa se vračajo v domače kralje.

Novo leto je najpomembnejši praznik na Kitajskem, njegov poudarek pa je na družini. Potnikom mora zato do ponedeljka uspeti priti domov, da bodo lahko skupaj s svojci skočili novemu letu naproti. Na železnicah na Kitajskem ob prazniku pričakujejo 413 milijonov potnikov, kar bi pomenilo več kot 8,3 odstotka več kot lani.

Kitajsko novo leto bodo praznovali tudi na Tajvanu, v Hongkongu, Macau in deželah jugovzhodne Azije s številčnim kitajskim prebivalstvom – v Singapurju, Indoneziji, Laosu, Maleziji, na Filipinih in Tajskem, ter seveda Kitajci povsod drugod po svetu.

Vsako znamenje v kitajskem horoskopu je povezano z osnovnima pojmoma v kitajski filozofiji jin in jang ter z enim od petih elementov – kovino, ognjem, lesom, zemljo in vodo, ki se menjajo vsako leto.

Prašič je zadnje od 12 živalskih znamenj kitajskega horoskopa. Znamenje prašiča je vodno znamenje in ker je obenem zadnje v kitajskem zodiaku, simbolizira tako nove začetke kot konec nekega obdobja.

Rojeni v znamenju prašiča veljajo za odločne ljudi, ki pa so tudi tankovestni, zato gre načeloma za pozitivno naravnane. V znamenje prašiča sodijo rojeni leta 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995 in 2007.

Med slavne, rojene v znamenju prašiča, se med drugim uvrščata dalajlama in nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger, pa sedanji in nekdanji zvezdniki filmske industrije, kot so Arnold Schwarzenegger, Woody Allen ali Emma Thompson. Med pokojnimi pa so na primer Wolfgang Amadeus Mozart in Luciano Pavarotti ter Humphrey Bogart in Ernest Hemingway.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button