Kulsko

Ob arheološkemu najdišču Stonehenge našli obroč starodavnih jaškov

Raziskovalci so blizu britanskega arheološkega najdišča Stonehenge, starega več kot 4500 let, odkrili obroč prazgodovinskih jaškov. Terensko delo in analize so razkrile več kot 20 velikih jaškov. Premer posameznega jaška je več kot deset metrov, v globino pa meri pet metrov. Obroč sestavlja dva kilometra širok krog neolitičnih jaškov.

V ponedeljek so z univerze St Andrews sporočili, da arheologi verjamejo, da so globoki jaški služili kot ločnica za sveto območje, ki vsebuje tudi spomenik Woodhenge iz lesenih stebrov. Oboje je le nekaj kilometrov stran od znamenitih kamnitih krogov Stonehenga, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Razporeditev namiguje, da so zgodnji naseljenci Velike Britanije uporabljali sistem štetja za sledenje koraka na velike razdalje.

“Večdisciplinarnost, v kateri smo uporabili daljinsko zaznavanje in previdno vzorčenje, nam daje vpogled v preteklost. Ta kaže na veliko bolj zapleteno družbo, kot smo si jo lahko predstavljali,” je dejal Richard Bates iz St Andrews.

Pri raziskavi so sodelovali akademiki z univerz St Andrews, Birmingham, Warwick, Glasgow in Wales Trinity Saint David.

Arheologi prav tako verjamejo, da je bil glavni, 30 metrov široki krog pri Stonehengu zgrajen za versko, politično ali drugo obredno uporabo.

Konec tedna so v Stonehengu zaznamovali poletni solsticij s spletnim dogodkom. Tradicionalno prireditev, na katero običajno druidi vodijo na tisoče ljudi, so letos premaknili na splet. Razlog je ta, da bi v skladu z britanskimi pravili socialnega distanciranja preprečili širjenje koronavirusa.

 

 STA
Pixabay

Tagi

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Preberi še

Close
Back to top button
Close
Close