ZdravjeŽivljenjski slog

Diskriminacija obolelih: v težkih časih bodimo solidarni, ne sovražni

Se počutiš ogroženo, ker je nekdo, ki živi blizu tebe, zbolel za novim koronavirusom? Na tej točki naj bi se vsi obnašali, kot da smo zboleli, zato ni nobene potrebe, da targetiramo tiste, ki so resnično bolni in imajo že zagotovo dovolj skrbi.

Tudi v Sloveniji se nov koronavirus vse bolj širi. Obstaja kar veliko možnost, da zboliš ali da zboli nekdo, ki ti je blizu. Kljub temu se še vedno pojavljajo ljudje, ki označujejo obolele. Pojavljajo se celo ideje, da bi morali poimensko izpostaviti vse tiste, ki so uradno zboleli, da se lahko pred njimi zaščitimo. Bi bil enakega mnenja, če bi zbolel sam ali kdo izmed tvojih bližnjih?

Navodila so jasna: obnašaj se, kot da imamo vsi nov virus

Lažje obolelih v Sloveniji načeloma več ne testiramo, poleg tega je lahko oseba kužna dva dni, preden se pojavijo simptomi. Vse to nakazuje, da je logično, da se moramo vsi obnašati, kot da imamo koronavirus. Zakaj bi torej izpostavljali osebe, ki so že zbolele? Če so uradno pozitivne na COVID-19, je kar velika verjetnost, da imajo težjo obliko bolezni in so v izolaciji, torej ni strahu, da bi se od njih nalezli. Prava nevarnost so tisti, ki simptomov še ne kažejo, torej ni potrjeno, da imajo virus. Prav zato je socialna izolacija tako pomembna.

koronavirus, korona, korona virus, virus, diskriminacija, bolezen, covid-19, samoizolacija, označevanje obolelih, obolelih, nestrpnosti, socialna izolacija, pandemija, epidemija, krizne razmere, izredne razmere, alergije, pomlad, čas alergij, kihanje, kašljanje, simptomi, koronavirus simptomi, simptomi korona virus
Čeprav moramo biti v samoizolaciji, lahko drug drugega podpiramo preko tehnologije.

Kaj storiti, če nekdo v soseski zboli?

Zaradi obolelosti za virusom COVID-19 naj bi bili nekateri posamezniki v Sloveniji tarča posmeha ali sovražnosti s strani sosedov. Normalno je, da se zaradi bližine virusa počutiš ogroženega, ampak zapomni si, da si ga morda že kje staknil, ampak še nimaš simptomov. Tako se boš morda lažje opomnil, da ni nihče zanalašč zbolel za to nalezljivo boleznijo. Namesto, da si sovražen, si lahko solidaren in svoje sosede s pomočjo tehnologije kontaktiraš, če potrebujejo kako pomoč, predvsem pri opravljanju nakupov. Izdelke jim lahko nato pustiš ob vhodu.

Zboli lahko vsak

Virus izbere nas in ne mi virusa. Pandemija s seboj prinese veliko omejitev in skrbi, zato si ne delajmo še dodatnih z označevanjem in diskriminacijo tistih, ki so zboleli. Verjetnost, da bomo zboleli, je velika, nov virus pa ni šala, zato bomo potrebovali vse moči, da se z njim spopademo. Ne jemljimo torej drug drugemu te moči, namesto tega se podpirajmo med seboj.

Pomlad je prav tako čas alergij!

Nazadnje pa je še potrebno poudariti, da se s pomladjo pričnejo alergije. Medtem ko moramo biti sedaj pozorni že ob običajnem prehladu, pa vsako kihanje ne pomeni, da je oseba kužna. Veliko oseb se namreč sooča s sezonskimi alergijami, ki jih imajo vsako leto, samo da jih do sedaj verjetno ni toliko oseb gledalo postrani, ko so začeli kihati.

 

Mojca KUPČIČ
Unsplash

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button