Kulsko

Najljubši filmski pirat Johnny Depp je dopolnil 60. rojstni dan

Kot piratski kapitan Jack Sparrow je Johnny Depp osvojil Hollywood. Lanskoletna burna sodna bitka z nekdanjo soprogo Amber Heard pa je močno načela njegovo javno podobo. Pri svojih 60. letih je Depp poleg v filmskem svetu dejaven tudi kot roker.

Dan pred rojstnim dnevom je imel Johnny Depp v okviru evropske turneje skupine Hollywood Vampires koncert v Bukarešti, dan po njegovem rojstnem dnevu bo skupina nastopila v Istanbulu.

Današnji slavljenec je bil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v soju žarometov že pred nekaj tedni na filmskem festivalu v francoskem Cannesu. Zgodovinska drama Jeanne du Barry, v kateri Depp igra francoskega kralja Ludvika XV. in govori o kraljevem razmerju z ljubico Marie-Jeanne Becu, je sredi maja odprla omenjeni filmski festival.

Prva rdeča preproga po sodni bitki z bivšo ženo

Depp se je z režiserko in glavno igralko Maiwenn takrat skupaj sprehodil po rdeči preprogi, dajal avtograme in se fotografiral z oboževalci. To je bila njegova prva premiera po tem, ko je pred letom dni po svetu odmevala njegova sodna bitka z bivšo soprogo Amber Heard, s katero se je poročil leta 2015, a se je je njun zakon končal po 15 mesecih skupnega življenja. Heard je ločitev zahtevala zaradi nasilja v družini.

Po šesttedenskem sodnem procesu zaradi obrekovanja je zvezdnik filma Pirati s Karibov junija lani dosegel sodno zmago. Porota ni verjela navedbam njegove bivše soproge o zlorabah, zato ji je sodišče naložilo plačilo visoke odškodnine.

Dve leti prej je Depp doživel poraz v sodnem sporu z britanskim tabloidom Sun, ki ga je v nekem članku označil za nasilneža do žensk. Sodnik je takrat ugotovil, da se je večina obtožb v članku izkazala za resnične.

Depp se je preizkusil tudi kot režiser. Po drami The Brave iz leta 1997 namerava jeseni z lastno evropsko produkcijsko hišo IN.2 v Budimpešti režirati biografski film o italijanskem umetniku Amedeu Modiglianiju, pred kamero pa naj bi med drugim stala tudi Riccardo Scamarcio in Al Pacino.

Trenutnos e posveča glasbi

A Deppova prva ljubezen ni bila film, temveč glasba. V lanskem pričanju na sodišču je pripovedoval o svojem težkem otroštvu na podeželju v Kentuckyju in kako se je bal pogostih materinih izbruhov nasilja. Že kot najstnik je tako poskusil droge, da bi ubežal resničnosti. Pustil je tudi šolo in sledil želji, da postane glasbenik. Kot kitarist se je preizkušal v Los Angelesu, a nato končal pred kamero. Sprva kot statist nato v različnih televizijskih vlogah.

Preboj med najstniške zvezde je dosegel leta 1987 v televizijski seriji 21 Jump Street. “Najbolj neumno delo, kar sem jih kdaj opravljal,” je potožil nekaj let pozneje v pogovoru za dpa.

Milijonski zaslužek in svetovno slavo pa Johnny Depp dolguje piratskemu kapitanu Sparrowu. Z bleščečimi zlatimi zobmi in razmršenimi dolgimi lasmi je Depp petkrat igral ikoničnega kapitana v več filmih Piratov s Karibov. Svojo prvo nominacijo za oskarja je dobil leta 2004 prav za vlogo v Piratih s Karibov: Prekletstvo črnega bisera, sledili sta nominaciji za vlogo v filmih V iskanju dežele Nije (2005) in Sweeney Todd: Hudičev brivec (2008).

V zadnjem obdobju pa je Depp pogosteje v središču pozornosti kot roker. Z Aliceom Cooperjem in kitaristom skupine Aerosmith Joejem Perryjem je ustanovil glasbeno skupino Hollywood Vampires, ki je leta 2015 izdala svoj prvi album. Trenutno je skupina na evropski turneji.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button