Zdravje

Biohekanje: kaj je, kako in zakaj se ga je dobro lotiti?

Morda si že slišal za biohekanje – "programiranje" delovanja različnih delov telesa. V bistvu gre za spreminjanje določenih področij življenjskega sloga z namenom izboljševanja zdravja in dobrega počutja. Preveri, kako približno to deluje.

Zagotovo si že slišal za hekanje računalnika ali telefona. Kaj pa biohekanjehekanje lastnega telesa? Četudi zveni kar malce znanstveno-fantastično, gre v resnici samo za izboljševanje samega sebe. Tako psihično kot tudi fizično.

Za očeta biohekanja velja Dave Asprey, ki se zadnji dve desetletji posveča preizkušanju različnih metod, tehnik in produktov za izboljšanje duševnih in telesnih zmogljivosti. To počne v sodelovanju s svetovno znanimi zdravniki, raziskovalci in znanstveniki.

Pri biohekanju gre torej za spreminjanje kemičnih in fizioloških lastnosti z namenom dvigovanja energije in vitalnosti. To v osnovi zajema:

  • spremembe življenjskega sloga in prehrane: joga in meditacija, zdrava prehrana, post, preživljanje časa v naravi, telesna vadba, urejen spalni ritem in uživanje priporočenih prehranskih dopolnil;
  • uporaba tehnologije: kakršnakoli “nosljiva” oprema, ki ti pomaga izboljšati gibalne ali prehranske navade: npr. pametne ure, ki beležijo korake, in mobilne aplikacije, ki te opominjajo na pitje vode.
biohacking, zdravje, dobro počutje, Dave Asprey, prehrana, življenjski slog, meditacija, treningi, izboljšanje zdravja
Osrednje bistvo biohekanja je tvorjenje naše življenjske energije oz. neposredno vplivanje na naše zdravje in dobro počutje, ki se nato odraža na vseh področjih življenja.

Zakaj torej tako nenavaden sloves?

Četudi biohekanju pripisujejo različne, mnogokrat zlovešče, pomene, gre v osnovi izključno za izboljšanje zdravja in dobrega počutja. Spremembe, ki jih biohekanje priporoča, so običajno majhne in zlahka prilagodljive vsakdanu povprečnega človeka. Osrednji cilj je optimiziranje tako duševnega kot tudi fizičnega počutja z namenom, da postanemo najboljša možna verzija samega sebe.

Biohekanje je na slabem glasu morda zato, ker nekateri prakticirajo tudi ekstremnejše prakse, kot je neregulirano spreminjanje človeške genetike, prakticiranje nepotrjenih medicinskih praks in uporaba vsadkov, kot so očesni vsadki, mikročipi in podobno.

Kako lahko tudi ti preizkusiš biohekanje?

Na spletu lahko najdeš ogromno vsebin, ki te uvedejo v osnove biohekanja. Začneš lahko z urejanjem diete, vadbo in meditativnimi treningi. Glede na lastne potrebe in morebitne probleme ti je na voljo mnogo informacij, ki te lahko usmerijo k spreminjanju življenjskega sloga. O resnejših posegih v svojo rutino ali telo pa se seveda predhodno posvetuj s strokovnjaki.

Sara VOCOVNIK
Unsplash
ikona snemalec Youtube: Tony Robbins

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button